„Je to o dva a půl tisíce více než v předcházejícím roce. A to i přesto, že se v průběhu loňské a předloňské sezony od dubna do října v paláci filmovalo a hrad byl v některých dnech uzavřený. Vloni byl součet dní celkem dva až tři týdny a předloni dva měsíce," vysvětlil vedoucí památkového objektu hradu Zvíkov Aleš Kadlčák.

Každé přerušení otevírací doby hradu kvůli natáčení s sebou totiž přinášelo nejistotu mezi potenciálními návštěvníky, jestli hrad není úplně zavřený, a než si zjistili, že tomu tak není, tak si třeba vybrali pro výlet jiné místo. „Do areálu hradu ale přišlo mnohem více návštěvníků. Přilákal je  výrazný pokles hladiny v orlické přehradě. Tento stav trval až do pozdního listopadu, takže jako cíl podzimních procházek byl stále Zvíkov lákavý," upřesnil Aleš Kadlčák.

Areál hradu zůstává návštěvníkům otevřený i mimo sezonu, a to od 8 do 18 hodin. Do paláce se ale budou moci nejprve podívat na konci března  o Velikonocích.

Do té doby se podle Aleše Kadlčáka  soustřeďují  na práce v parku a stavební údržbu.

Návštěvníci se mohou těšit na nové výstavy, které budou v podobném rozsahu jako vloni. Na programu budou i tradiční divadla a šermíři. Loňskou stálou výstavu Zvíkov v české literatuře vystřídá v hradním paláci nová stálá expozice věnovaná historickému zvonu, který pochází  z kostelíka svatého Mikuláše z původního podhradí. Zatím je ještě v kapli svatého Václava ve Zvíkovském Podhradí. Tam byl umístěný po válce.

Hrad Zvíkov

Hradní areál je mimo sezonu otevřen  od 8 do 18 hodin.
Královský palác bude pro návštěvníky otevřený od Velikonoc.