Značku Čimelice najdete až po několika desítkách metrů dál. Napřed na vás zabliká měřič rychlosti a teprve kousek za ním se ujistíte, že jste na správné cestě.

Možná to vypadá jako vtip, ale není. Místní lidé totiž dobře vědí, že nově označené území patří historicky katastrálně k Rakovicím. Značka Rakovice tu byla podle bývalého starosty Rakovic Emila Huleše do roku 1960. Pak spadaly Rakovice pod Čimelice až do roku 1991, kdy se osamostatnily. A značka Čimelice tu zůstala až do letošního dubna.

Jedním z těch, kdo na nesprávné značení před lety upozornil, je patnáctiletý Jakub Pavelka z Rakovic, žák deváté třídy čimelické základní školy. Tehdy byl asi   v šesté třídě. „Tenkrát jsem slyšel doma, že se uvažuje    o tom, že by se značka na konci Čimelic posunula a dala by se na její místo značka Rakovice. Trošku jsem byl naštvaný, že si většina lidí,  těch, co tudy projížděli, myslela, že jsou v Čimelicích. A většina lidí také ani nevěděla, že mlýn, kde byla podepsaná na konci války kapitulace, je na katastru Rakovic a ne Čimelic. Zlobilo mě, že je to nespravedlivě označené," vysvětlil Jakub Pavelka, co ho vedlo jako šesťáka k napsání dopisu čimelickému starostovi.

Dnes říká, že jen napsal, co si myslel. Ani to neřekl rodičům. Neozval se mu nikdo a na dopis pak zapomněl. „Ale pořád mi bylo líto, že je tam značka Čimelice místo Rakovice. Díky tomu jsem zjistil, že všechno nejde hned a že se vyplatí si počkat. Konečně se už všichni dozví, že jsou tu Rakovice a že kapitulace byla podepsaná na mlýně     v Rakovicích," dodal Jakub Pavelka.

Stejného názoru je i rakovický pamětník Vladimír Kopta (91): „Zdejší katastr dobře znám, dělal jsem mysliveckého hospodáře moc let. Honitba    a hranice katastru jdou až k Rakovickým Chalupám 
u Mirotic, ale ty Miroticím zůstaly. Je to lepší, že je území Rakovic před Čimelicemi označené. Spousta lidí to tu nezná. Rakovice jsou rozlezlé kolem Čimelic i ve směru na Orlík, až tam, co je cihelna. Obec dobře udělala, že tam zařídila značky."

Někteří lidé v tom ale zas tak zásadní rozdíl nevidí.  K nim patří například majitel obchodu s jezdeckými potřebami, který je právě na nově označeném území. „Nás překvapilo, když jsme tady začínali, že tu je adresa Rakovice. Mysleli jsme si, že to jsou ještě Čimelice. Ale za čtyři roky, co tu podnikáme,  všichni naši zákazníci i dodavatelé ví, že máme adresu Rakovice. Na webu máme oficiální adresu Rakovice     a v závorce jsme měl „v obci Čimelice u benzinky". Častější problém je, že mám fyzickou firmu na adrese v Ostrovci, kde bydlím, a občas mě někdo hledá     i tam," řekl majitel obchodu Amor – jezdecké potřeby Jan Vála. Menší obchod měl předtím u silnice v Čimelicích.

O označení území se začalo intenzivně jednat v roce 2014. „Začala se k tomu hlásit spousta lidí. Zastupitelé to jednohlasně schválili. Stává se, že tady někdo zabloudí, když hledá číslo popisné, které je u Čimelic," konstatoval starosta Rakovic Miroslav Sedláček.

Také připomněl, že se setkal s nepochopením historika, který mu stále nechtěl věřit, že dům, kde se zastřelil nacistický generál, stojí na rakovickém katastru.

Proto začaly přípravy na přeznačení, které měl na starosti Daniel Vejchar. „Hranicí katastru  v těchto místech je takzvaná hluboká cesta. Původně vedla hranice jejím středem, ale koncem osmdesátých let byla posunutá směrem k Čimelicím. Od té doby je celá cesta na katastru Rakovic. Na rakovické straně je také veřejné osvětlení pro všechny domy, které jsou jak na rakovické, tak i čimelické straně. Hranice dál pokračuje i ve směru na Orlík nad Vltavou, kde je celá cesta také Rakovic a domy na pravé straně od ní jsou v Čimelicích," vysvětlil Daniel Vejchar. Hranice katastru pak pokračuje ještě za viaduktem směrem k Čimelicím až k vlakovému nádraží. Rakovické území tedy historicky jako by krouží kolem Čimelic.

Podle vedoucí mirotického stavebního odboru Blanky Cízlové existuje jen jeden případ, kdy vlastník rodinného domu v Čimelicích má zahradu složenou ze dvou pozemků –  jeden je na katastru společně s domem Čimelic a druhý v Rakovic. 

Co na to starostové obcí?

Miroslav Sedláček,
starosta Rakovic

Slyšel jsem, že se v Čimelicích lidé rozčilují, že jsme nechali dát značky na naše území, ale je zajímavé, že jim nevadilo, že předtím byly  značky Čimelice asi padesát let na katastrálním území Rakovic. Vzhedem k tomu, že obec Čimelice umístila radar na hranicích katastrů, musela se značka Čimelice posunout dále až do katastru Čimelic.

Vladimír Bouček,
starosta Čimelic

Před dvěma lety jsme se k umístění značek vyjadřovali. Šlo nám jen o to, aby Čimelice neplatily nové přeznačení. Počítali jsme     s tím, že se značka posune na naši hranici, ale tam stojí měřič rychlosti. Proto se posunula dál do obce a ve směru od Písku je značka Rakovice na katastru Čimelic. Vadí mi ale to, že tam není označený konec obce.

Anketa | Považujete výměnu značek za správnou volbu?

Markéta Bartošová, Rakovice

Je to dobře, že jsou tam značky Rakovice, když to historicky patří k Rakovicím. Aspoň je to teď tak, jak to mělo být už dávno.

Miroslav Bartoš, Rakovice

Je to dobře, že teď lidé vidí, kde jsou. Takhle je to srozumitelné pro každého. Teď každý ví, v jakém katastru se pohybuje.

Marie Vlčková, Čimelice

Z mého pohledu to pro veřejnost a dopravu dobré není. Pro dopravní orientaci je to matoucí, lidé, kteří to tu neznají, koukají, jestli nezabloudili. A v navigacích to také není zanesené.

Josef Pouch, Čimelice

Nevidím v tom nic zvláštního. Značka je důležitá, aby řidiči viděli, že jsou v obci. Nová značka bude plést lidi, kteří to tu neznají. Ale sám bych ji ani nevnímal.