Zájemci budou moci za zážitky vyrazit do Kovářova.  V sobotu 18. května se v lokalitě Budař otevírá zážitkový park Zeměráj. Na ploše devíti hektarů nabídne více než stovku různých her, hlavolamů a dobrodružných úkolů. Návštěvníci si tu například budou moci projít kilometr dlouhou stezku naboso, která je tvořena dřevem a dalšími přírodninami, nebo tu najdou scenérii historické vesnice z období raného středověku a archeologické naleziště.

„Snažili jsme se skladbu atrakcí volit tak, aby si tady každý našel to své," říká Kateřina Havránková ze společnosti ArcheVia, která zážitkový park buduje, s tím, že prioritně  areál připravili pro rodiny s dětmi. „Děti zde mohou hodiny a hodiny běhat, přelézat, vymýšlet, tvořit a objevovat. Navíc si mohou zahrát třeba naši dobrodružnou hru s mapou a vyrytými tajemnými symboly, které skrývají tajemství ukrytého pokladu," popisuje Kateřina Havránková, podle které v areálu najdou vyžití třeba i páry. „Ty si mohou užít piknik v trávě nebo zasadit svůj vlastní strom s dřevěným srdcem s jejich jmény v aleji zamilovaných," líčí majitelka.

Petr Baštýř z milevského infocentra, kde radí, jaké památky a zajímavosti by si turisté v Milevsku a okolí neměli nechat ujít, považuje kovářovský zážitkový park za přínos. „Nedokáži odhadnout, jakou bude mít návštěvnost, ale rozhodně bude pro region plusem," říká Petr Baštýř z infocentra a doplňuje, že program přímo pro děti a rodiny zájemci na Milevsku najdou, ale je spíše nárazový. Jedná se třeba o Kolečkový den či různé  dětské dny.

Kovářovský starosta Pavel Hroch se také domnívá, že Zeměráj může oblast turisticky zatraktivnit. „Ze strany obce Kovářov si myslím, že zážitkový park, který má velkolepý rozsah, může přinést zvýšení turistického ruchu v naší lokalitě. Vím o tom, že by se měl v brzké době otevřít. Mám jenom obavu o to, že v současnosti není dořešena příjezdová komunikace pro návštěvníky. Budeme se snažit majitelům společnosti napomoci, aby se celá věc uspíšila,"  konstatoval starosta Pavel Hroch a připomněl, že příjezdová cesta dlouhá zhruba dva kilometry je ve špatném stavu a že společnost ArcheVia připravuje její opravu.

Zážitkový park bude během své první sezony, kterou  organizátoři považují za zkušební, otevřený do 29. září. „Některé věci samozřejmě ještě nebudou na návštěvníka působit tak, jak bychom si přáli, už třeba jenom z toho důvodu, že našich tisíc tři sta nově vysazených českých stromů a keřů nebude ještě vzrostlých natolik, aby vytvořilo plánovaný malebný rámec areálu, ale doufám, že návštěvníci pochopí, že začínáme a některé prvky ještě musí trochu dozrát," přeje si Havránková.

V Zeměráji návštěvníci také uvidí zahrady, na kterých rostou polozapomenuté plodiny, a  nebudou tu chybět ani zvířata, například ovce či kozy. Společnost tu také chystá divadelní představení či víkendové programy.

Podle Kateřiny Havránkové chtějí vyzdvihnout krásu české přírody a historie a jejich vývoj ve vzájemné interakci. „Existuje u nás sice několik jiných rodinných přírodních parků, ale většina z nich je inspirována buď americkým divokým západem, nebo třeba německými zábavními centry pro děti. Tedy místa, kde je buď hodně 'kovbojů', nebo hodně prolézaček, nic proti nim, ale my jsme se rozhodli jít jinou cestou. Naše přání je ukázat, že v Čechách je mnoho daleko inspirativnějších podnětů, které lze poutavou a dobrodružnou formou nabídnout dětem i dospělým," vysvětluje majitelka.

Základní vstupné do kovářovského areálu činí osmdesát korun.