Podle předsedy družstva Pavla Novotného (na snímku) přesahuje měsíční pokles tržeb šest set tisíc korun. „Když srovnám tržbu za měsíc květen v letošním a loňském roce, letos je  nižší o 620 tisíc korun. Pokud to znásobíme dvanácti, tak si dovedeme představit, jaký by to mělo obrovský dopad pro firmu," upřesnil Pavel Novotný.

Připomněl, že loni v květnu byla cena za litr mléka okolo 8,60 koruny, letos to bylo o dvě koruny méně. V Bernarticích, kde chovají 570 dojnic, hledají cesty, jak snížit náklady. „Přestože doufám, že se nám řada věcí podaří, tak očekáváme pomoc od státu nebo Evropské unie. Abychom měli náklady pod úrovní současných cen, za které prodáváme, je nemožné. Ani ten nejúspěšnější chovatel, pokud platí všechny daně a odvody, se  v žádném případě nemůže dostat na náklady, které odpovídají současné ceně," upozorňuje Pavel Novotný, který je v oblasti zemědělství manažerem roku.

V Bernarticích rozhodně nechtějí snižovat počet dojnic. „To bych považoval za poslední a nejhorší rozhodnutí," zdůraznil předseda.
Stejný problém jako v Bernarticích mají podle předsedy Okresní agrární komory Písek Václava Varouse ve 22 podnicích z 26 na Písecku. „Ve čtyřech podnicích před lety výrobu mléka kvůli jeho nízké výkupní ceně úplně zrušili. Od poloviny minulého roku klesla cena mléka za litr o dvě koruny. Výkupní cena je šest korun za litr, přitom výrobní je minimálně osm korun," řekl Václav Varous. Dodal, že zemědělci potřebují platit náklady na výrobu a také splácet úvěry. „Dotační peníze jsou zpožděné. Náhrada škod za suchý rok 2015 přijde až v roce 2017. Letos se jen zpracovávají žádosti," dodal Václav Varous.

Největšího výrobce mléka v Jihočeském kraji Agrodružstvo Záhoří postihl za rok 2015 oproti roku 2014 meziroční propad 19,7 milionu korun. „Na jednu krávu je to 21,5 tisíce korun, ve stavu máme 917 krav," uvedl ředitel Agrodružstva Záhoří a člen představenstva Agrární komory ČR Václav Kaněra.

Od května roku 2014 už klesla výkupní cena za litr  o 3,85 koruny.

Tématu se budeme v Píseckém deníku dále věnovat.