Už to nejsou jen rekreační zařízení u Orlíku či folklorní akce, které na Kovářovsko lákají turisty, ale nově i zážitkový park Zeměráj. Ten v lokalitě Budař funguje od poloviny května.

Zvýšeného turistického ruchu si všímá i starosta Pavel Hroch. „Ne že by sem za námi na obec chodily zástupy lidí a říkaly: To je to krásné, ale samozřejmě všichni obyvatelé vnímají, že návštěvnost v Zeměráji nějaká je, a velice mile mě překvapuje, že je poměrně dosti vysoká," konstatuje starosta Pavel Hroch.

Podle Kateřiny Havránkové ze společnosti ArcheVia, která zážitkový park provozuje, se průměrná denní návštěvnost pohybuje okolo dvou set lidí.  „Samozřejmě pokud celý den prší nebo jsou čtyřicítkové teploty, tak je návštěvnost nižší, o víkendech při pořádání zajímavých programů zase naopak vyšší," říká Kateřina Havránková, kterou velmi těší ohlasy návštěvníků.

Například  Simona Bodláková napsala: „Byl to den plný zážitků super pro děti i dospělé. Starověká vesnice, hlavolamy, úkoly pro děti a stezka naboso, kde si vyzkoušíte, jaké to je chodit po šiškách, kamení nebo v potoce. A hlavně krásná krajina."

Kateřina Havránková si cení toho, že se řada návštěvníků do Zeměráje už několikrát vrátila. „A mnoho jich přichází na základě doporučení známých, kteří zde byli spokojení. To je asi ta nejlepší reklama, protože jinak jsme zatím téměř žádnou reklamu nedělali – jen několik plakátů po okolí a jeden billboard v Praze," doplňuje Kateřina Havránková.

Zážitkový park Zeměráj se rozprostírá na ploše devíti hektarů a nabízí více než stovku různých her, hlavolamů a dobrodružných úkolů. Na návštěvníky tu například čeká i stezka naboso, která je tvořena přírodninami.