Do konce září by se měl z ubytovny v Purkraticích odstěhovat poslední člověk. Nezisková organizace Naděje, která si bývalý statek od města pronajímala coby ubytování pro sociálně slabé, tady končí. Město jí dalo výpověď a nyní si areál převezme zpět.

Ubytované rodiny i jednotlivce se podle místostarosty Písku Petra Hladíka podařilo přestěhovat poměrně rychle a bezproblémově. „V současné době je tam poslední člověk, který by měl do konce září také odejít. Naděje provozuje i ubytovnu ve Svatoplukově ulici v Písku, kam některé rodiny umístila,“ poznamenal místostarosta s tím, že Naděje spolupracovala s organizací Romodrom, domovní a bytovou správou a odborem sociálních věcí.

Některým rodinám se podařilo najít komerční bydlení. „Kromě jednoho případu jsem nezaznamenal, že by byla nějaká zásadní nespokojenost. Šlo o jednotlivce, který odmítal přistoupit na jakékoli řešení. Pravděpodobně půjde na jinou ubytovnu,“ doplnil Petr Hladík.

Dalším krokem po ukončení provozu ubytovny bude rozhodnutí o dalším osudu bývalého statku. Zabývat se jím budou písečtí zastupitelé na svém čtvrtečním (24. září) jednání. Materiál nabízí čtyři základní možnosti, a sice areál prodat, budovy zdemolovat a pozemek využít pro potřeby města, zrekonstruovat, nebo vypsat výběrové řízení na nového nájemce. Místní se obávají, aby zde nevznikla další ubytovna.