„Kromě toho jsou to běžné úrazy, nemoci a podobně. Docela obvyklým úrazem se stávají zabodnuté rybářské háčky v rukách rybářů," shrnul Tomáš Moucha, provozní ředitel Záchranné služby Asociace samaritánů České republiky.

Nejvážnějším letošním zásahem byl podle jeho slov případ ze druhé poloviny srpna. Na plachetnici u Pukňova zasahovali u staršího muže, který měl silné bolesti na hrudi. Nakonec ho vrtulník transportoval do českobudějovické nemocnice.

O záchranné službě na Orlíku a v jeho okolí ví rok od roku víc lidí a postupně se dostává do povědomí veřejnosti. To potvrzuje i Tomáš Moucha. „Soudím tak zejména dle reakcí provozovatelů kempů, penzionů a hotelů v oblasti přehrady. A nakonec i dle reakcí samotných rekreantů. Myslím, že jsme se důstojně zařadili do dění na Orlíku," řekl.

Obtíže prý nastaly, když Povodí Vltavy zahradilo vjezd do zátoky na Radavě. „Vše se podařilo vyřešit ke všeobecné spokojenosti, což platí i pro příští rok," konstatoval ředitel.

Asociace samaritánů spolupracuje jak se záchrannou službou Jihočeského kraje, tak i Středočeského kraje. Službu podporují krajské úřady Jihočeského i Středočeského kraje a některé obce. Letos to byly Orlík nad Vltavou, Kovářov, Bohostice a Klučenice.