Spolupráce mezi obcí Zbelítov a soukromým podnikatelem bude ku prospěchu obou stran. Ta hlavní věc se týká vybudování účelové komunikace k bývalému kravínu, který odkoupila truhlářská firma jednatele Martina Říhy z Milevska, územní plán obce v lokalitě počítá s novým sportovištěm. I k němu by tak nová komunikace, kterou z velké části zaplatí právě firma Martina Říhy, měla vést. 
  

Starostka Zbelítova Markéta Honzíková vysvětlila, že obec řeší pozemky. „Začali jsme směňovat pozemky v okolí nemovitosti. I nám to do budoucna pomůže. V územním plánu v lokalitě počítáme se sportovištěm, takže by už mělo přístupovou komunikaci," potvrdila Markéta Honzíková.
  

Směna zhruba dvou hektarů se obci daří. Největší výměru vlastní zemědělská družstva. „S milevským zemědělským družstvem jsme už směnnou smlouvu podepsali, už je to zanesené i na katastru. Zemědělské družstvo Hrejkovice už to má také schválené v představenstvu. Zbytek pozemků vlastní soukromí majitelé," upřesnila Markéta Honzíková, která si chválí i spolupráci s Martinem Říhou.
  

Ten se rozhodl rozšířit své podnikání a hledal místo v okolí Milevska, které by k tomu bylo vhodné. Našel ho ve Zbelítově právě v bývalém kravíně, který řadu let chátral. 
  
¨
Podle starostky je reálné, že by komunikace mohla být hotová v roce 2018. „Jakmile bude vyřízené povolení, může komunikaci začít budovat," vysvětlila. 
 Zbelítovští si od rozšíření provozu truhlářské firmy slibují i nová pracovní místa.
  K bývalému kravínu nyní vede přístup jen po louce. Bez účelové komunikace firma provoz v bývalém zemědělském objektu zahájit nemůže. 
  

Díky přístupové komunikaci se otevírá i možnost pro obec řešit sportoviště. Měla by to jednodušší. Místní lidé by si představovali hřiště podobné tomu, které mají v Hrejkovicích, tedy víceúčelové, na kterém lze hrát různé druhy sportů a jehož součástí je rovněž běžecká dráha pro hasiče. 


Rádi by za něj byli tedy také hasiči, kteří na louce nedaleko bývalého kravína pořádají soutěže. „S dětmi trénujeme na silnici, což není ideální. Pokud byl tu byl přívod vody, bylo by to super. Myslím, že by nové sportoviště jistě uvítali všichni obyvatelé, chodit by sem mohly i děti ze školky, které by to měly vedle," řekl velitel SDH Zbelítov Ladislav Medenci. 
  

Ve Zbelítově nyní mají dvě hasičská soutěžní družstva mužů, jedno žen a dětí. „Kdyby tu sportoviště vzniklo, bylo by to pro nás o hodně jednodušší," dodal velitel hasičů. 

Vyjádření Martina Říhy se Píseckému deníku nepodařilo získat. Telefonicky rozhovor přislíbil, pak už mobil nezvedal.