22.00 Volební místnosti se pro dnešek uzavřely. Volit se bude ještě zítra od 8 do 14 hodin.

21.40 Písecko má celkem 147 volebních okrsků. Samotný Písek s přilehlými osadami má celkem 29 volebních okrsků. V Milevsku a jeho místních částech je celkem devět okrsků. Protivín má 11 volebních okrsků.

21.25 Volební účast u krajských voleb v roce 2012 byla na Písecku 37,9 procenta. Nejvyšší účast byla v Kožlí, a to 71,43 procenta. Nejnižší účast byla naopak v Podolí I, a to 28,81 procenta.

20.35 V nejmenším volebním okrsku na Písecku v Minicích přišlo od odpoledne volit celkem dvanáct obyvatel ze 33. "Ještě možná přijede jeden pár, který se domů vrací až večer," uvedla předsedkyně volební komise Jaroslava Kudějová. Zítra ještě půjdou s volební urnou navštívit dva voliče, kteří se nemohou dostavit osobně. Původně byli ohlášeni podle Jaroslavy Kudějové tři. Dnes ale jeden z nich své přání odvolal. Rozhodl se, že volit nebude.

Volební komise v Minicích.Zdroj: Deník/Stanislava Koblihová

19.20 Ve volebním okrsku číslo 3 v Písku, který sídlí ve výměníku na sídlišti Jih, dosud odevzdalo svůj hlas kandidátům do krajského zastupitelstva 20% voličů. Potvrdila to předsedkyně komise Jitka Nosková. Voliči byli příjemně překvapeni, protože členky komise napekly koláče nejen pro sebe, ale i pro další zájemce. Samozřejmě koláče si vyzvedli po vhození hlasovacích lístků.

Členky volební komise okrsku č. 3 v Písku.Zdroj: Deník/Libuše Kolářová

18.30 Ražice mají 327 registrovaných voličů. Do současné doby jich odvolilo 37 a o moc větší počet pro dnešek volební komise neočekává. Tvoří ji pět členů plus zapisovatel.

Volební komise v Ražicích.Zdroj: Deník/Lucie Kotrbová

17.40 V Heřmani zatím odvolilo 27 lidí z celkových 212 voličů. Podle zapisovatelky Hany Touškové chodí zatím spíš střední a starší generace. "Lidé chodí ve vlnách. Několik přišlo, když přijeli z práce, a ještě čekáme kolem 7. hodiny, pak už asi moc ne," podotkla zapisovatelka. Heřmaň měla při krajských volbách před čtyřmi lety dost nízkou účast, a to 30,15 procenta. Překoná ji? "Byli bychom rádi. Když chodí lidé, aspoň nám to lépe utíká," směje se Hana Toušková.

16.55  Dva členové komise z volební místnosti v Galerii M v Milevsku jsou nyní v terénu. S přenosnou urnou šli za dvanácti obyvateli domu s pečovatelskou službou v ulici 5. května. Podle komise není volební účast nikterak velká, ale lidé chodí průběžně. 

16.24  V Líšnici u Sepekova může přijít k volbám 151 voličů. Do krajských voleb jich zatím odevzdalo hlas jedenáct, do senátních devět. 

Volby do krajského zastupitelstva v Písku. Zdroj: Deník/Libuše Kolářová

16.01
Ve Strážovicích u Mirotic lidé volí v soukromém zámečku. Zatím přišli čtyři voliči, komise očekává další v podvečer. Nejmladší volič (1998) čekal na to, až volební komise otevře úderem 14. hodiny volební místnost, aby mohl jít volit. 

Volební komise na zámku ve Strážovicích.Zdroj: Deník/Stanislava Koblihová

Mistr republiky v závodní střelbě na asfaltové terče Václav Kučera - člen volební komise na zámečku ve Strážovicích.Zdroj: Deník/Stanislava Koblihová

15.05  Za hodinu odvolilo v Rakovicích osm lidí, z toho i nejstarší volič – 91letý Vladimír Kopta, který je zároveň i nejstarším členem komise. Mezi těmi, kteří přišli volit, byl volič s neplatnou občankou, ale sdělil, že ještě přijde s cestovním pasem. 

Volební komise v Rakovicích.Zdroj: Deník/Stanislava Koblihová

14.50 První volič dorazil na ZŠ J. Husa v Písku do volebního okrsku č. 5 pár minut po druhé hodině. Dosud odvolilo 48 lidí. Předsedou komise je Milan Mička.

Krajské volby v Písku.Zdroj: Deník/Lucie Kotrbová

14.45 V Minicích, kde je nejmenší volební okrsek z Písecka, je zapsaných 33 voličů. Nejstarší je 91 let a nejmladší 24 let. V komisi předpokládají, že by mohla být účast kolem 60 až 70 procent. Komise zaroveň očekává, že první voliči dorazí kolem čtvrté hodiny odpolední. Kuriozitou je, že lidé volí v bývalé autobusové čekárně, která je předělána na obecní úřad.

Volební místnost v Minicích.Zdroj: Deník/Stanislava Koblihová

14.30 Celkem 569 voličů spadá pod volební okrsek číslo sedm, který se nachází na Základní škole J. Husa v Písku. Předsedkyní komise je zde Lenka Čapková. Ve 14.30 hodin tady mělo odvoleno 22 lidí, někteří už přešlapovali před budovou dlouho před otevřením místnosti.

Krajské volby v Písku. Na snímku je Olga Jaroušková.Zdroj: Deník/Lucie KotrbováKrajské volby v Písku. Na snímku je Lenka Titlová.Zdroj: Deník/Lucie Kotrbová

14.25 Do volebního okrsku č. 23 na ZŠ T. G. Masaryka v Písku spadá 1028 voličů. Během první necelé půlhodiny odvolilo asi dvacet z nich. Mezi prvními přišla také šestadevadesátiletá Anna Boučková z Písku. "Volit chodím pravidelně. K volbám by se mělo chodit, pak lidé jen nadávají, jak to dopadlo," říká. Podobně smýšlí také Olga Jaroušková. "Jít k volbám beru jako takovou svou povinnost," zmínila. 

Krajské volby v Písku. Na snímku je šestadevadesátiletá Anna Boučková.Zdroj: Deník/Lucie Kotrbová

14.15 Na Základní škole T. G. Masaryka v Písku sídlí tři okrsky ve třídách vedle sebe, a to čísla 21, 22 a 23. Ve volebním okrsku odvolilo během prvních deseti minut kolem deseti lidí.

Krajské volby v Písku.Zdroj: Deník/Lucie Kotrbová

14.10 Volební komise 17. okrsku na Základní škola J. K. Tyla Písek se shodla na tom, že volební účast se přes třetinu nedostane. První dva voliči čekali před volební místností už před 14. hodinou. Byla mezi nimi i Věra Svobodová. "Toho, koho budu volit, jsem měla rozmyšlené už dávno. Neváhala jsem," řekla.

14.05
 Okrsek č. 3 v Písku má sídlo ve výměníku na sídlišti Jih. První volič sem přišel už v 11.30 hodin, protože si myslel, že už tam komise bude a lístek vhodí do urny. „Další volička přišla jen pár minut před 14. hodinou, ale těch pár minut musela počkat. Komise musí čekat až přesně do 14 hodin," uvedla zapisovatelka okrskové komise č. 3 Magdalena Bardová. Ve 14.10 hodin mělo odvoleno pět občanů. 

Část komise okrsku č. 17 v ZŠ J. K. Tyla Písek. Zdroj: Deník/Klára Černá

14.00 V pětasedmdesáti obcích a městech na Písecku se bude v pátek a sobotu volit do krajského zastupitelstva. Vybírat budeme z třiadvaceti stran a hnutí. V osmapadesáti obcích Písecka, které spadají do volebního obvodu č. 13 Tábor, se bude volit navíc i do Senátu.