„I malé zvýšení ceny rodina pocítí. Mám tři děti, takže spotřeba vody je velká. Pokud se dobře pamatuji, když se před lety jednalo o smlouvě s ČEVAKem, někteří zastupitelé slibovali, že právě tato smlouva je pro občany výhodná. Najednou je všechno jinak," zlobí se Sylva Podroužková.

Koncesní smlouvu na provozování vodohospodářského majetku města Písek uzavřel se společností ČEVAK 25. února 2010. Společnost nyní předložila radě města čtyři varianty nové ceny vodného a stočného. Zvýšení ceny o 3,89 koruny za kubík, to je o 5,34 procenta radní hned odmítli, o ostatních dlouho diskutovali. „ČEVAK návrh zdůvodnil i tím, že město buduje nové sítě a tím rostou náklady na jejich provoz a údržbu," vysvětlil místostarosta Vojtěch Bubník.

„Radní zastupitelům doporučí, aby se o zvýšení nákladů na provoz město podělilo s občany. Odsouhlasili jsme snížení nájemného o necelý milion korun," uvedl starosta Písku Ondřej Veselý. Dodal, že cena vody by měla narůst jen o 2,5 procenta, což znamená o 1,82 koruny za kubík. I pak bude cena ve srovnání s dalšími městy příznivá.

Starosta Písku Ondřej Veselý dále upozornil na to, že z nájemného se hradí velké investice do rekonstrukcí do vodovodů a kanalizačních sběračů. „V nepříliš vzdálené době bude potřeba investovat do vodárny a čističky odpadních vod," dodal Ondřej Veselý.

V koncesní smlouvě o provozování vodohospodářské soustavy mezi městem Písek a ČEVAKem není příliš velký prostor pro vyjednávání ceny vodného a stočného. Ta se vypočítává podle inflace v jednotlivých průmyslových odvětvích. V ceně se rovněž kalkuluje s marží ČEVAKu.

Současné projednávání ceny vody pro příští rok opět ukázalo na nedostatek v koncesní smlouvě. Není tady ošetřeno, jak se v nájemném, které platí ČEVAK městu, promítne rozšiřování vodovodních a kanalizačních sítí.

„Město vybuduje sítě například k sídlišti rodinných domků a předá je do nájmu ČEVAKu. Z posledních větších investic to byl vodovod v Novém Dvoře. ČEVAK má s novými sítěmi pochopitelně i nové náklady na jejich provoz a údržbu. Požaduje tedy zvýšení ceny vody pro obyvatele, případně snížení nájmu. Pro příští rok radní toto snížení doporučili, protože jinak by na to doplatili občané vysokou cenou vody. Do budoucna však bude nutné řešit to systémově," uvedl místostarosta Vojtěch Bubník.

Tento problém bude zřejmě předmětem diskuze na zasedání zastupitelstva. 

Vodné a stočné za kubík v roce 2013:

České Budějovice 66,25 Kč
Jindřichův Hradec 62,36 Kč
Písek 63,36 Kč
Prachatice 69,71 Kč
Strakonice 69,71 Kč
Tábor (VST, s. r. o.) 90,87 Kč


(kol, lk)