„Točilo se tady několik filmů jako například Duhová kulička, Cesta byla suchá, místy mokrá, některé scény z Chobotnice z druhého patra a naposledy to byl film Nepolepšitelný s Jaromírem Hanzlíkem," vyjmenoval starosta Žďáru Martin Lang. Jedním z důvodů, proč se okolí obce často objevovalo ve filmech, bylo zřejmě i to, že na samotě Medenice spadající pod Žďár žil filmový architekt Jindřich Goetz, který minulý měsíc zemřel.

Největším problémem, se kterým se obec potýká, je velká voda. „Při každé povodni nás to zasáhne. Obec je sice kilometr a půl od řeky, ale je to téměř rovina a jakmile se Blanice vylije, část obce jde pod vodu," nastínil starosta těžko řešitelný problém. „Dostaneme zásah vždycky ze dvou stran. Jakmile přijdou přívalové deště, zasáhne nás voda z kopců, a následně za dva za tři dny přímo z Blanice z druhé strany," pokračoval Martin Lang s tím, že obec zasáhly povodně v letech 2002, 2009 i 2013.

Po povodni v roce 2002 se podařilo prosadit aspoň rozšíření mostu přes Žďárský potok na hlavní silnici na České Budějovice, který tehdy spadl. „Průtok pro vodu se rozšířil celkově o čtyři metry, což je na jednu stranu dost, ale na druhou stranu je to pořád málo, aby nás to ochránilo před velkou vodou," poznamenal starosta.

V současné době obec pracuje na opravách komunikací a u obecního úřadu buduje parkovací stání. „Máme tady totiž hasičskou zbrojnici 
a vždycky, když sem někdo přijel, parkoval před jejím vjezdem," vysvětlil starosta. Dodal, že by bylo třeba také udělat chodník ke sběrnému místu odpadů okolo vývěsek.
Až bude schválený nový územní plán, který je momentálně rozpracovaný, plánují Žďárští vybudovat multifunkční hřiště na kraji obce 
u rybníků. „Chceme vytvořit podmínky pro volnočasové aktivity nejen pro děti," podotkl Martin Lang s tím, že teď se tam dělá elektrická přípojka, aby zde bylo i patřičné zázemí. „Hledali jsme lokalitu, kde bude co nejmenší provoz, aby tam děti byly v bezpečí. Připravujeme si finanční rezervu, protože cena bude okolo tří milionů korun," řekl. Obec nejprve zkusí získat na hřiště dotaci. V letošním roce by se měl udělat projekt a dál to bude záviset na schválení územního plánu.

V nedávné době Žďárští vybudovali také dětské hřiště 
s lanovkou, které je hodně využívané nejen místními, ale jezdí sem i lidé z okolí.

Podařilo se také obnovit zeleň v obci. Staré stromy, které byly zdravotně ve špatném stavu, se odstranily a vysázely nové.

Centrem obce je areál, ve kterém se nachází obecní úřad, ale také hospoda, obchod, knihovna, klubovna pro malé hasiče, sál a dva nové byty velikosti 3 + kk, které má obec oba obsazené. Nechybí ani upravený dvůr, kde se pořádají kulturní akce.

Obec se průběžně rozrůstá. Podle starosty je tady dost mladých rodin. „Zhruba za posledních pět let se tady postavilo pět nových domů. Stavební parcely tady jsou, ale většina je v soukromých rukách. Obecní parcely máme jen dvě ve Žďárských Chalupách. Není tam ale vodovod ani kanalizace a nejezdí tam autobus," zmínil.

Autobusové spojení mezi Žďárem a Protivínem se podařilo zavést až před pěti lety, a to i přesto, že do Protivína jezdí většina dětí do školy. „Dřív sem zajížděla jen linka Písek – Týn nad Vltavou, ale vzhledem k tomu, že Protivín máme vedle, většina dětí chodila tam. Rodiče je tam museli vozit autem," doplnil Martin Lang.

Co se týče spolků, fungují ve Žďáru dobrovolní hasiči. Pracují i s dětmi, kterých je ve sboru hodně. V obci sídlí také myslivecké sdružení a reprezentuje i fotbalový tým ve futsalu.

Žďár má kolem 250 obyvatel 
i s osadami. Samotná obec Žďár má kolem 160 obyvatel, Žďárské Chalupy asi 65 obyvatel. Dál pod Žďár spadá Nová Ves a jednotlivé samoty – Malé Chalupy, Pařezí, Zelendárky a Medenice.

Kaple v Nové Vsi má opravený zvon

Zrenovovaný zvon dostala o víkendu kaple v Nové Vsi, 
a to díky daru sponzora. Zvon bude od nynějška zase pravidelně zvonit, a to v poledne a klekání. „Nepamatuji, kdy zvonil naposledy. To už je několik let," podotkl starosta Žďáru Martin Lang před umístěním nového zvonu na kapli. Mechanicky na něj sice zvonit šlo, ale nyní bude zvonit automaticky.