Hasiči ze Záboří nedaleko Protivína získali za druhé místo poukazy na deset padesátilitrových sudů piva a 30 kilogramů vepřové krkovice od partnerů soutěže pivovaru Velkopopovický Kozel a Novákovo budějovických uzenin.

„Využijeme to na posvícení na Václava. Máme takovou tradici, že se hraje fotbalový turnaj, takže jsme si řekli, že větší část té výhry zkonzumujeme při této příležitosti. Pozveme pochopitelně celou obec i sousední sbory," řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů Záboří Josef Kovařík.
Přiznal, že celou dobu věřil, že jeho sbor by mohl 
v Dobrácích roku uspět. Zábořští totiž už v roce 2013 vyhráli podobnou soutěž Hasiči roku. „Myslím si, že máme spoustu fanoušků, lidé nám fandí, takže nám 
i poslali hlasy. A hodně místních hasičů jsou mladí lidé, mají svoje kamarády 
a funguje podpora například přes facebook," dodal.

Dobrovolní hasiči z Nemějic v soutěži vybojovali bronzovou příčku. Mohou se tak těšit z poukazů na pět padesátilitrových sudů piva a 20 kilogramů vepřové krkovice.

„Pivo nejspíš vypijeme při soutěži starých stříkaček, kterou budeme pořádat 
20. srpna. A poukazy na maso využijeme nejspíš 
v říjnu, uděláme dohasnou, sejdeme se a zhodnotíme rok," prozradil velitel sboru Jiří Liška.

O vítězi rozhodovali posluchači Českého rozhlasu České Budějovice prostřednictvím SMS hlasování. Hasičům ze Záboří poslali 1646 platných hlasů, Nemějickým 921 hlasů.

Nejvíce platných SMS hlasů, celkem 2515, zaslali posluchači sboru z obce Jáma na Prachaticku. V Jámě si tak v srpnu užijí hlavní výhru – Český rozhlas České Budějovice zde uspořádá oslavu pro celou obec plnou piva, grilovaného masa a hudebních vystoupení.

Vítězové jihočeského regionálního kola z Jámy se zúčastnili koncem června národního finále v hasičských disciplínách, kde vybojovali třetí místo a pro svůj sbor získali vybavení 
v hodnotě 50 tisíc korun.

Soutěž jihočeských sborů dobrovolných hasičů Dobráci roku trvala od září 2015 do května 2016. Redaktor Českého rozhlasu České Budějovice navštívil celkem 
40 sborů dobrovolných hasičů, které jsme vylosovali z více než dvojnásobného počtu přihlášených.

Medailonky všech soutěžících i kompletní výsledky stále najdete na www.dobraciroku.cz. 

ANDREA ZAHRADNÍKOVÁ