Průvodcem se stal Tomáš Strouhal z Klubu filatelistů Písek, který má v Kronbergerově altánu svoji klubovnu. „Víte, co tady bylo původně?" ptal se návštěvníků. Ti kroutili hlavou. „Byl tady sklad nářadí a výuka sadařství. Naproti v gymnáziu se vyučovalo sadařství. Altán postavil katecheta Josef Kronberger, který sadařství vyučoval a kterému město dalo materiál. Kdysi se jednalo o třípatrový altán," upřesnil Tomáš Strouhal.

Altán byl postaven v letech 1837 až 1840. Tehdy tady byl ještě příkop, který sloužil jako školní zahrada. „Už asi v roce 1855 sad zrušili. Příkop byl zavezený a altán přišel o první patro," vyprávěl člen filatelistického klubu. 

Podotkl, že si přečetl, že už v roce 1925 altán opravovali za dozoru Státního památkového úřadu. 
  

A co návštěvníky Kronbergerova altánu nejčastěji zajímá? „Ptají se, jak se daří filatelii? Té se moc nedaří, dneska je mnoho jiných koníčků. Také je zajímá, co tu vlastně bylo. Mnoho místních sem přijde s tím, že tu ještě nikdy nebyli," uzavřel, zatímco do Kronbergerova altánu zamířila Jana Stuchlíková se synem Josefem a dcerou Janou Sarah. Byla to několikátá památka na jejich pěším výletu po městě.

A která je zaujala nejvíc? „Jsme sice z Písku, ale do dneška jsme se nebyli podívat v kostele Povýšení sv. Kříže na Velkém náměstí. Tam je to nádherné. Také se nám moc líbil koncert ve sv. Trojici," prozradila Jana Stuchlíková. 
  

Kromě Kronbergerova altánu si mohli zájemci také prohlédnout synagogu v Soukenické ulici, dům U Koulí v ulici F. Šrámka, bývalé kasárny v Karlově ulici, starou vodárnu nebo hřebčinec.