Hrejkovice, Milevsko – Jako jediné účinné řešení, tak označují Hrejkovičtí umístění radarů v obci, které rychlé řidiče vyfotí, a ti pak zaplatí pokutu. Ostatní snahy o zklidnění dopravy narazily. Jednalo se o žádost o umístění zpomalovacích prahů i snížení maximální povolené rychlosti. Ani informační měřič rychlosti, který mají v Hrejkovicích od roku 2009, podle místních nepomáhá.

Co bude dál? To napoví rozhodnutí zastupitelů města Milevska. Právě město by přestupky z radarů zpracovávalo i obesílalo „hříšníky", a to po uzavření veřejnoprávní smlouvy. Obec si to zajišťovat nemůže.

Dopisem starostky Hrejkovic Hany Kašparové, která pověřením zastupitelů o to žádá město, se zabývali milevští radní minulý týden. Podle místostarosty Martina Třeštíka si k tomu nechají vypracovat podklady. „Bude to mít ekonomické aspekty. Něco to bude přinášet i nám a něco nás to bude stát," vysvětlil. Náklady půjdou za městem, ať už bude platit pronájem radarů či zpracování přestupků a další věci. Také zisk půjde městu.

I podle starosty Ivana Radosty je ekonomická analýza důležitá. „Nemůžeme to dělat, aby to bylo pro město minusové," podotkl starosta, který zdůraznil, že na prvním místě je bezpečnost obyvatel. Zkušenosti Milevských s radary jsou pozitivní. Město je má ve své osadě Velká a lidé jsou podle starosty spokojení. Radary pomohly.

I oslovení lidé z Hrejkovic jako manželé Martin a Helena Černých věří tomu, že radary pomohou také u nich.

Hrejkovice se nacházejí na silnici první třídy a dlouhodobě je trápí neukáznění řidiči. Obyvatelé nyní mají díky uzavírce Žďákovského mostu poměrně klid, ale v srpnu nebo v září opět pocítí obvyklý nápor dopravy.

Z výnosů pokut by obec Hrejkovice mohla od města Milevska dostávat patnáct procent. Peníze by šly na chodníky, značky a podobně.
Milevsko platí za pronájem radarů ve Velké celkově necelých padesát tisíc korun měsíčně bez DPH. Loni za období od ledna do července město vybralo na pokutách 222 tisíc korun. Tehdy byl ale v provozu jen jeden měřič, nyní jsou dva.