SOŠ a SOU Milevsko mají od pátečního dopoledne svého Učně roku 2015/2016. Stal se jím osmnáctiletý Tomáš Žižka, čerstvý absolvent oboru strojní mechanik. Na druhém místě skončil Jan Vinař a na třetím David Jandera. Všichni tři a další osmička mladých mužů převzali v pátek dopoledne v obřadní síni milevského městského úřadu výuční list.

Pro Tomáše Žižku bylo ocenění překvapením. Prozradil, že to nečekal. „Těžko říct, čím jsem si to zasloužil. Asi jsem se moc učil," zamýšlí se s úsměvem. Roli hrály nejen známky, docházka, ale i praxe. „Obor strojní mechanik jsem si vybral, abych měl pracovní jistotu. Je to dneska velmi žádaný obor," vysvětluje Tomáš Žižka, který si chce ještě udělat maturitu. Zatím, jak podotýká, příliš nemá představu o své budoucí práci. „Vidím to tak, že budu dělat dělníka," předpokládá Tomáš Žižka a v ruce drží plaketu, na které je znak města a loga školy a hospodářské komory. Je za ni moc rád. „Je to pro mě první ocenění a budu si ho hlídat. Vystavím si ho na místo, aby bylo dobře vidět," prozrazuje Tomáš Žižka. A jak na titul Učeň roku bude reagovat jeho rodina a kamarádi? „Rodina, u té už teď vidím, že je nadšená," ohlíží se. „Kamarádi mě nejdřív budou pošťuchovat, jaký jsem šprt, ale potom to snad také ocení," uzavírá Tomáš Žižka.

Ředitelka SOŠ a SOU Milevsko Dagmar Švárová vysvětlila, že soutěž Učeň roku probíhala po celý školní rok. Byla určena pro žáky třetích ročníků učebních oborů strojní mechanik, opravář zemědělských strojů a truhlář. Mezi hodnocenými kritérii byla docházka či průměr. „Po prvním pololetí byl postup Do finále a všechny požadavky splnilo šest žáků," upřesnila ředitelka a dodala, že o prvenství bojovali nakonec čtyři. Dva žáci odpadli, protože měli neomluvené hodiny. O vítězství Tomáše Žižky rozhodlo ve vyrovnané soutěži to, že měl u učňovských zkoušek vyznamenání.

Soutěž Učeň roku se v Milevsku konala poprvé. Podle ředitelky se setkala s pozitivním přijetím. „Děti z ní měly ze začátku docela humor. Když jsme vyhlásili semifinalisty, tak to začaly brát vážně," poznamenala ředitelka.

Petr Bašík z Oblastní kanceláře Jihočeské hospodářské komory v Milevsku podotkl, že soutěž Učeň roku má být motivací pro žáky i jejich rodiče. „Obecná představa, že nejlépe je vystudovat na manažera, v praxi příliš nevychází. Řemeslo má pořád ještě zlaté dno a pořád ho bude mít. Dobrých řemeslníků je na trhu velmi málo," zdůraznil Petr Bašík z hospodářské komory, která se na soutěži Učeň roku podílela.

Soutěž Učeň roku by se měla konat i v příštím školním roce.