Je to doslova přímka. Hlavní silnice, která prochází Svatkovicemi u Bernartic, vybízí řidiče k rychlé jízdě. Podle místních tu málokdo jede padesátkou. Obec Bernartice se problém snaží vyřešit umístěním informačního měřiče rychlosti, který už je v sousední Bilince. Fungovat by tu měl začít v průběhu příštího roku.

„Já bych sem informační měřič nedával. Udělal bych to tak, jak to funguje po celé Evropě. Na silnici bych dal čtyři zbržďovací prahy. Cenou by vyšly jako měřič. Když na něj s osobákem najedete třicetikilometrovou rychlostí, tak máte honičky. Když na něj najedete a náklaďákem dvacet, tak všechno, co máte v kaslíku, je na podlaze," navrhoval na posledním zasedání zastupitelů obyvatel Václav Ťupa.

Jak dodal, řidiči jedoucí na Bernartice po projetí zatáčky před začátkem vsi sešlápnou plyn a na konci Svatkovic jedou i sto čtyřicet kilometrů za hodinu. „Hlavně motorkáři," upřesnil obyvatel, podle kterého by zbržďovací prahy výrazně pomohly. Nyní tu hrozí, že tu rychlá vozidla srazí děti, které si u silnice hrají a přebíhají ji.

Podle starosty Pavla Souhrady je umístění těchto prahů nereálné. „Naprosto bych s tebou souhlasil, kdybych neměl zkušenost s dopravním inspektorátem, který to povoluje," obrátil se Pavel Souhrada na Václava Ťupu.

Dopravní inženýr písecké policie Stanislav Grech možnost umístit prahy do obce, tedy na silnici druhé třídy č. 105, odmítá. „Jedná se o dopravně významnou komunikaci. Podle norem tu zbržďovací prahy být nemohou," zdůrazňuje Stanislav Grech.

Jak dodal, prahy se umísťují do obytných zón, do zón omezených maximální rychlostí třicet kilometrů v hodině a na místní komunikace.
Jako jedno z řešení pro Svatkovice Stanislav Grech vidí psychologickou optickou brzdu, což jsou zjednodušeně řečeno bílé pruhy na silnicích. Na Písecku je najdeme třeba před železničním přejezdem u Školního statku Dobešice nacházejícím se kousek od Písku.

Svatkovice leží na hlavní trase z Bernartic na Týn nad Vltavou.