Studenti Alena Roučková, Helena Voldřichová a Štěpán Rychecký pod vedením nehrající kapitánky a paní učitelky Ludmily Pudíkové si skvěle poradili se třemi disciplínami soutěže - testem fyzické kondice, teoretických znalostí z fyziky a dalších technických předmětů i psychické odolnosti.

Studenti zdravotnické školy v Písku vybojovali stříbrnou medaili.Zdroj: Hejl Servis

První příčku už 33. pokračování soutěže vybojovali studenti SPŠSE v Liberci, jako třetí se umístil tým z Masarykova gymnázia v Plzni, čtvrté místo obsadili žáci ZŠ Hornická v Tachově a páté místo získala ZŠ Čechtice. Českobudějovické finále bylo vyvrcholením soutěže, jíž se zúčastnilo celkem 122 tříčlenných družstev ze základních a středních škol z celé ČR. Zajímavostí bylo, že finále soutěže se letos poprvé online přenášelo přes Facebook.

Finalisté (zleva) Alena Roučková, Štěpán Rychetský a Helena Voldřichová.
Studenti z Písku se probojovali mezi finalisty republikové soutěže


Soutěž je součástí vzdělávacího programu společnosti ČEZ. Navazuje na seriál osvětových besed Energie – budoucnost lidstva, který běží nepřetržitě již 17 let a v květnu měla tato beseda již 6000. reprízu. Cílem projektu je kromě prohlubování informovanosti mládeže o všech aspektech energetiky také motivace ke studiu technických oborů.

Po skončení soutěže její účastníci navštívili JE Temelín, kde navštívili výcvikový simulátor blokové dozorny, kryt havarijního řídícího střediska, odkud se řeší výjimečné události a na závěr exkurze shlédli v infocentru zajímavý film o jaderné energetice.

Martina Drábková