Jídelna z počátku šedesátých let už zásah nutně potřebovala. „Když jsme se v červenci 2015 stali správci objektu, směřovali jsme energii na to, abychom rekonstrukce docílili," podotkl ředitel obchodní akademie Pavel Sekyrka.

Rekonstrukce jídelny písecké obchodní akademie a střední zemědělské školy by měla být hotová v dubnu.Zdroj: VLP / Kotrbová Lucie
Jihočeský kraj coby zřizovatel škol se záměrem souhlasil a vyčlenil na akci 15,5 milionu korun. V současné době se na opravě pracuje a v dubnu by mělo být hotovo. Zkomplikovat to ale může jeden problém. „Objevili jsme, že pod školou v hloubce tři metry pod zemí vedou spodní vody, které může být problematické odvést," zmínil ředitel.


Jídelna je z počátku šedesátých let a toto je největší zásah od té doby.


Součástí rekonstrukce jídelny je i zázemí pro kuchařky, venkovní terasa nebo přesun zásobování z míst, kudy chodí lidé.

ČTĚTE TAKÉ: Učení v bundách stálo za to, studenti mají luxusní klub

Střední zemědělská škola už měla na rekonstrukci jídelny připravenou studii delší dobu. Nakonec však obchodní akademie nechala vytvořit nový projekt od stejného architekta, který navrhl půdní vestavbu, která se v současné době také dokončuje. „Je třeba, aby to spolu všechno ladilo. Kromě původní vestavby, na kterou by měla navázat další etapa, a jídelny máme v plánu postupně zrenovovat celé nádvoří školy a neopomeneme ani interiér včetně vyčištění schodiště nebo obnovy původního zábradlí," vyjmenoval ředitel obchodní akademie Pavel Sekyrka.


Provozovatelem jídelny je střední zemědělská škola a využívají ji studenti a učitelé obou škol sídlícíchv objektu.