„Abychom nemuseli řešit dohady, kolik lidí přišlo, tak dostal letos každý, kdo šel na trasu, barevný pásek na ruku – jinou barvu dostaly děti a jinou dospělí. Dětí bylo celkem 630, dohromady bylo registrovaných účastníků kolem 1200. S neregistrovanými jich bylo celkem kolem 1500. Je to mnohem více než loni," vysvětlil starosta pořádající obce Vladimír Macoun.

Více lidí než loni přišlo také na večerní zábavu a společně si počkali na nádherný ohňostroj. O ten loni přišli kvůli abnormálnímu suchu a hrozbě vzniku požáru. Děti s dospělým doprovodem si užívaly stezku s patnácti stanovišti a čtyřmi malými představeními mezi nimi. „Trasu jsme uzavírali  v 16.45 hodin, aby ti, co představovali strašidla na jednotlivých stanovištích, nebyli ochuzeni o další program na centrálním místě. Je to už tradice, vždycky si pak užívají defilé strašidel," dodal Vladimír Macoun.

Na to, že je v obci trvale hlášených 105 obyvatel, z toho jich má asi dvacet adresu na obecním úřadu, byla akce doslova mimořádná. „Pomáhalo nám devadesát dobrovolníků – jako strašidla, účinkující, na stanovištích, u soutěží a u občerstvení. Tam jsme letos měli novinky pro vegetariány. Syn připravil cuketovou polévku, bramborové placičky, kuskusový salát se zeleninou a dal nám sponzorsky ovocné sirupy, které dělá, takže jsme točili jahodovku, malinovku a borůvkovku," dodala Jaroslava Macounová.

Měla radost i z toho, že se na pohádku v podání Jana Přeučila a Evy Hruškové přišla podívat kromě dětí spousta dospělých.

Náročná příprava se vyplatila. „Pomáhali nám chalupáři z Prahy a Písku a také dvanáct lidí z Rakovic. Před patnácti lety jsme to dělali pro naše děti a ty nám teď už také pomáhají včetně našich synů," doplnil Vladimír Macoun s tím, že je příprava programu a zajištění celé akce rok od roku náročnější.