Jak se na nápad Strakonic, kde město zřizuje čtyři základní školy, dívají představitelé měst z Písecka?

Město Písek pravidelně již od 90. let pořádá setkání žáků a studentů píseckých škol 
s představiteli města. Jedná se o žáky základních a studenty středních škol, kteří byli úspěšní v oblastech sportovních a vědomostních soutěží. Při této příležitosti vždy obdrží pamětní list a malé věcné dárky. „O projektu, kterým by formou finanční odměny byli žáci motivováni ke zlepšení svého prospěchu ve škole, město zatím neuvažuje," podotkl místostarosta Písku Josef Knot.
Místostarosta Milevska Martin Třeštík stipendia za špatný nápad nepovažuje. „Je správné děti motivovat, a to nejen pochvalou," konstatoval Martin Třeštík, podle kterého o tom budou přemýšlet a v případě shody by se stipendia mohla zavést i v Milevsku.

Ve Strakonicích poprvé vyplatí dětem peníze na konci letošního školního roku. Na čtyřech základních školách ve Strakonicích zřizovaných městem je dohromady kolem dvou tisíc žáků. Jednorázová stipendia jich má na konci tohoto školního roku obdržet 120 z druhého stupně, tedy šest procent.

ANKETA: Je finanční odměna 
za výsledky správná motivace?
Ilona Hrychová
ředitelka
ZŠ Bernartice
Kdyby městys stipendia zavedl, nebyla bych proti. Spíše bych ale preferovala, aby děti byly za dobré výsledky odměňovány poukázkami na nějaký zážitek, který by prožily společně s rodinou.

Pavel Koc
ředitel ZŠ J. K.
Tyla Písek
Děti by měly vědět, že se učí samy pro sebe, ne pro peníze. Něco jiného je, když je za výsledky odmění rodiče nebo prarodiče. Líbí se mi, jak to dělá Písek, že pozve úspěšné či talentované děti ke starostce.

Jiří Kothánek
ředitel ZŠ T. G. Masaryka Písek
Není to podle mě vhodný způsob, jak děti motivovat. Dítě má vědět, že se vzdělává pro sebe. Způsob, kterým Písek odměňuje děti například za úspěch v soutěžích, je dobrý, ale platit za známky ne.