Ten má vlastní terária s řadou těchto exotických zvířat. „Největší z nich patří dvěma krajtám tmavým s délkou přes tři a půl metru," říká na uvítanou Jaroslav Šíma, vedoucí ZOO kroužku. Nacházíme se právě v prostoru odloučeného pracoviště s názvem Centrum environmentální výchovy a osvěty – Zvířátkov.

Mezitím už u jednotlivých terárií přítomné živočichy obdivují příchozí děti. „Minule jsme měli pracovní hodinu, dnes se něco nového také naučíme," vítá je vedoucí.

Výběr mazlíčka

Děti si sednou před promítací plátno a Jaroslav Šíma spustí prezentaci na téma, jak si 
vybrat vhodného domácího mazlíčka. „Musíte si například uvědomit, kolik budete mít času se zvířeti věnovat," vypíchne jednu ze zásad.

Na řadu se dostanou i finanční náklady na pořízení 
i pozdější starání se o vybrané zvíře. „Užovku třeba koupíte za čtyři sta, křečka za třicet korun," nabízí dětem srovnání Jaroslav Šíma, které jej důvěrně oslovují jako Járu.

Tykají si, mají totiž mezi sebou spíše kamarádský vztah. Také se během prezentace děti hned neváhají ptát na různé otázky a vždy se jim dostane ochotné odpovědi.

Na plátně se mezitím prostřídá celá řada zvířat. Od hadů přes pavouky až po želvu suchozemskou. Ke každému 
ze živočichů se děti dozví podrobnosti o jejich chování.

Když se však vyhrazená hodina láme do své druhé poloviny, získané zkušenosti si děti mohou vyzkoušet v praxi. „Je potřeba přendat Karla, aby se mohl vyhřát," pronese na úvod Jaroslav Šíma. A Robin Kadleček okamžitě ví, co má učinit. Ve vyhrazeném prostoru vezme do rukou želvu ostruhatou a umístí ji pod připravenou žárovku.

Parta mladých kluků by nejraději zůstala ještě déle, ale hodina už se blíží ke konci. Za dveřmi už číhají jejich ještě mladší kolegové, také nadšení chovatelé zvířat. Těší se na svou hodinu, která jim za malou chvíli začne. Narozdíl od těch starších, kterým končí. „Járo, tak příště a ahoj," loučí se s vedoucím například dvanáctiletý Michal Štědrý.

Předává znalosti

O zvířata v píseckém domě dětí mládeže společně pečuje šedesát dětí. „Snažím se jim předat své znalosti, které jsem zatím získal," říká Jaroslav Šíma. Starost o svěřené mazlíčky však rozhodně není ohraničená jen kroužky. Krmit je chodí také o víkendu, 
s čímž mu pomáhá Adéla Šťáhlavská.

Mít na starosti desítky zvířat není jen tak. Člověk k nim musí mít vztah. Pro Jaroslava Šímu to platí jednoznačně. „Odstěhoval jsem se na samotu, kde mám několik hospodářských zvířat jako kozy nebo ovce," prozrazuje. Vyložené oblíbence ve zvířecí říši ale nemá. Je to prý podobné jako u dětí. Ke všem se snaží přistupovat se stejným zaujetím.

ANKETA: Proč chodíte na ZOO kroužek?

Robin Kadleček
11 let, Písek

Baví mě starat se 
o plazy a vůbec mě zajímá obor teraristika. Mám nejraději krajtu královskou, kterou na kroužku máme, a doma chovám párek andulek.

Michal Štědrý

12 let, Písek

Mám moc rád zvířata, baví mě starat se o hady, ještěrky a různé plazy. Najdu si zde 
i kamarády. Doma mám morče. Mými oblíbenými plazy jsou gekončíci noční.

Vojtěch Drastík

8 let, Písek

Baví mě starat se 
o zvířata, doma mám papouška, morčátko nebo agamu vousatou. Ze zvířat na kroužku mám oblíbeného chameleóna 
a agamu vousatou.

Jan Bajer

8 let, Písek

Chodím sem proto, protože se mi líbí plazi a mám je rád. Zajímám se speciálně 
o chameleóna, gekončíky noční a celkově hady. Doma mám pak anolise.

Chci být ředitelem zoo

Je mu sedm a půl let. 
O svém budoucím povolání má však už nyní jasno. „Chci být ředitelem zoologické zahrady," vyhrkne okamžitě bez váhání Tomáš Brůžek z Písku, který už si nyní jde za svým cílem. Pravidelně navštěvuje ZOO kroužek v píseckém domě dětí a mládeže.

Proč bys chtěl být ředitelem zoo?
Protože mám rád zvířata.

Jak dlouho už máš tento sen?
Už asi rok.

Jezdíš si tak prohlížet nějaké zoologické zahrady?
Ano, nejčastěji jezdím na Hlubokou.

A máš také vysněnou zahradu, které bys chtěl šéfovat?
Asi v Praze a nebo právě na té Hluboké.

Už jsi zjišťoval, co musíš pro toto povolání umět?
Když jsem se ptal, dozvěděl jsem se, že se musím učit 
o zvířatech.

Myslíš, že je to náročná práce?
Je to určitě těžké povolání, není to snadné, ale mě by to bavilo.

Co nejvíce by tě bavilo?
Mám hlavně rád zvířata, 
a tak bych chtěl, aby se v zoo měla hezky.

Staráš se doma o nějaké zvíře?
Nyní ne, ale budeme mít dvě kočky.

SPOLU S KARLEM. Tomáš Brůžek by se jednou chtěl stát ředitelem zoologické zahrady. Na snímku pózuje společně s Karlem, želvou ostruhatou, na ZOO kroužku DDM Písek.

SPOLU S KARLEM. Tomáš Brůžek by se jednou chtěl stát ředitelem zoologické zahrady. Na snímku pózuje společně s Karlem, želvou ostruhatou, na ZOO kroužku DDM Písek.  Foto: Deník/ Radek Papáček