Neposlouží jen pro zábavu, ale i pro „výuku". Součástí nového hřiště v Mateřské škole Kytička v Jiráskově ulici budou kromě prolézačky se skluzavkou či houpaček také hmyzí domeček, krmítko pro ptáky, domeček pro ježka i kompostér.

Toto hřiště, které Milevští začnou budovat příští rok, bude sloužit jen dětem z Kytičky. Půjde o environmentální hřiště v přírodním stylu.

Pro všechny už bude určeno další nové hřiště. To už brzy vznikne také na starém sídlišti. Práce začnou v srpnu, hotovo bude nejpozději v polovině září.

Jak vyjmenovala Hana Hadrbolcová z odboru životního prostředí, hřiště budou tvořit houpačky, kolotoč, pískoviště, prolézací tunel, lezecká stěna s chyty a domečkem s tabulí.

Vše bude stát necelých 400 tisíc korun. „Bylo to sice na dva pokusy, ale dopadlo to dobře," podotkl místostarosta Martin Třeštík.

Reagoval na to, že město první výběrové řízení zrušilo. V druhém stanovilo nové podmínky – dvoukolový systém hodnocení. „V prvním kole nám návrhy poslaly čtyři firmy a komise vybrala dva nejhezčí. Poté výběrové řízení pokračovalo soutěží o cenu, kterou vyhrála firma z Brna, a rada města ji schválila jako vítěze," doplnil Martin Třeštík.

Vybudování dětského hřiště, které město zaplatí ze svého, vzešlo z požadavku rodičů. V okolí nového hřiště totiž žádné jiné není.

Postavení hřiště v areálu Kytičky podpoří evropská dotace. Odborná firma už navrhla, jak by hřiště mělo vypadat. Nyní Milevsko hledá firmu, která ho vybuduje. Město předběžně počítá s tím, že hřiště vyjde na 1,5 milionu korun. „Náš podíl je velmi malý, jenom zhruba 170 tisíc korun," počítal místostarosta Třeštík.

Ředitelka MŠ Kytička Marcela Brčková připomněla, že se snaží rozsáhlou zahradu, kterou mateřinka má, za pomoci rodičů přetvářet – jak se říká – k obrazu svému. Například tu vysázeli okrasnou zeleň. Nové hřiště tak bude představovat zásadní změnu.