Zastupitelé nyní schválili koncepci rozvoje Sladovny a zahájení projekčních prací, na které se v rozpočtu vyčlení 1,5 milionu korun. „Naším cílem by mělo být, abychom Sladovnu dokončili. Pokusíme se sehnat dotace, což bez kvalitní projektové dokumentace nejde," podpořil návrh místostarosta Písku Josef Knot.

Koncepce vychází z vize formulované Kateřinou Melenovou, kterou dopracovala ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová. „Vzhledem k tomu, že nelze očekávat zvýšení provozního příspěvku od města, je jedno ze základních kritérií to, aby byla Sladovna schopná stále větší část prostředků získat z jiných zdrojů, zejména ze svých příjmů," nastínila Tereza Dobiášová 
s tím, že zohlednila i to, jaké jsou možnosti získávání finančních prostředků na dobudování Sladovny.

Ředitel knihovny Roman Dub vystoupil s obavou, aby chystané aktivity Sladovny nedublovaly činnosti, které už provozuje knihovna. „Například integrace obtížně sociálně začlenitelných, kterou koncepce zmiňuje, už funguje v knihovně. Stejně tak čítárna," podotkl Roman Dub.

Radní Luboš Průša upozornil, že je nepochybně třeba činnosti městských organizací sladit. „Neměly by se překrývat, ale doplňovat," řekl.

Pluralitu nabídky vidí ředitelka Sladovny i jako výhodu. „Funguje to tak i teď. Každý si hledáme svou cestu, ale koordinace musí být," uvedla. Potvrdil to také zastupitel Petr Hladík. „Rozmanitost v nabídce programu může být velmi přínosná," konstatoval.

Sladovna má tři základní programová schémata:
1. Centrum rozvoje kreativity – nabídka je postavená tak, aby Sladovna poskytovala inspiraci 
a prostor pro rozvoj kreativity (další ateliéry či kreativní inkubátor)
2. Sladovna jako centrum knižní ilustrace – vychází z toho, že Sladovna byla založena jako centrum ilustrace
3. Místo spojené s pivem – pracuje s historickým odkazem budovy

V roce 2016 vznikne v Bílých a Debatních trámech nová stálá expozice dětské knižní ilustrace, která bude ve svém středu počítat s prostorem pro obměnitelnou expozici vybraného současného ilustrátora. Ve stejném patře by mohlo vzniknout také Dream studio, což bude místo pro relaxaci.

Sladovna plánuje do budoucna také nový ateliér neboli klub, kde by se mohly například scházet děti. Vzniknout by zde měl také kreativní inkubátor, který má doplnit nabízené kulturní služby Sladovny.

Koncepce rozvoje Sladovny počítá také s kavárnou a restaurací, kde se bude mimo jiné podávat vlastní pivo. S tím souvisí i vize, že by se objekt mohl vrátit ke svému původnímu účelu a vyráběl by se zde slad a pivo.

Plánů má Sladovna mnoho, prvotní nyní bude dokončení rekonstrukce celé budovy.

Schéma prostorů Sladovny po dokončení III. etapy a změnách.

Údaje o vývoji návštěvnosti Sladovny a jejích tržeb a predikace vývoje do dalších roků.