Její ředitelka Tereza Dobiášová připravila ambiciózní plán na využití středové části budovy se zaměřením na děti již od osmi měsíců věku. Na své straně má již nyní radu města. „Jsem nadšený z toho, jak se ředitelka zhostila koncepce Sladovny, která je letos hojně navštěvovaná, plán na využití Sladovny je ale její nejlepší dílo," nešetřil chválou starosta města Ondřej Veselý. Pokud dnes písečtí zastupitelé na koncept kývnou, město by ze svého mělo dát deset milionů korun. O dalších pět by usilovalo z evropských fondů. „Projekt se mi líbí tak, že bych byl i pro to, aby město celou akci platilo ze svého," podotkl starosta Ondřej Veselý. Z čeho je starosta tak nadšený? Část expozice určená pro děti od osmi měsíců do šesti let je nazvaná Play and learn v překladu hrát si a učit se. „ Šlo by o prostor podobný současné výstavě Mraveniště. V podstatě se jedná o velmi inteligentní hernu s množstvím stimulujících prvků. Prostor, kde se děti budou volně pohybovat a poznávat svět prostřednictvím exponátů," přiblížila Tereza Dobiášová.

V druhé části nazvané Play laboratoř, určené věkové skupině od osmi do osmnácti let, by měly pod dohledem a za asistence umělců vznikat nové exponáty. „Vytvořené věci by se mohly půjčovat do jiných galerií s nálepkou vytvořeno ve Sladovně," řekl starosta.

Za celý rok 2012 přišlo do Sladovny 16 tisíc návštěvníků (tržby ze vstupného 320 tisíc korun). Letos to bylo jen na výstavy Cesta do neznáma a PLAY 19,5 tisíce lidí (tržby 800 tisíc korun).

Do Sladovny by si děti chodily hrát a učit se

Písečtí zastupitelé dnes budou rozhodovat o tom, zda kývnou na plán využití středové části Sladovny, který vypracovala její ředitelka Tereza Dobiášová.

Kromě expozice sladovnictví by měla být ve střední části budovy i expozice nazvaná play and learn. Můžete myšlenku představit?
Chceme vytvořit prostor pro malé děti od osmi měsíců do šesti let věku. Místo, kam by s nimi mohli rodiče chodit opakovaně, kde by si děti hrály a učily se. Jedná se o expozici a hernu v jednom. V konceptu pracujeme s potřebami malých dětí, které ještě nepoznávají svět tolik rozumově, ale hlavně smyslově. Velký důraz bude samozřejmě kladen na bezpečnost. Jednáme s manželkou Radka Pilaře, že bychom expozici vytvořili na základě jeho ilustrací.

Kde jste se inspirovala?
Navázali jsme velmi dobrou spolupráci s vídeňským dětským muzeem Zoom. Tam mají podobnou expozici již dvacet let, mají potřebné know how, práci s dětmi se věnují dlouho a kvalitně. Jejich expozice je velmi hojně navštěvovaná. Tu naši bychom připravovali ve spolupráci právě s kolegy z vídeňského muzea.

Další část by měla být zaměřená na starší děti…
Ano, pracovně ji máme nazvanou jako PLAY laboratoř a určená by měla být primárně návštěvníkům od osmi do osmnácti let. Inspirovali jsme se tvůrčím procesem při vzniku výstavy PLAY. Kdy umělci dělali workshopy s dětmi s dětských domovů a na základě jejich společné práce vznikaly exponáty do výstavy. Hledali jsme model, jak na to navázat, a pokud se nám vše podaří dotáhnout do konce, PLAY laboratoř by fungovala tak, že každé tři měsíce by bylo nové téma, na kterém by se mohli návštěvníci aktivně spolupodílet a s umělci navrhovat a vytvářet jednotlivá díla.