Hlubocký vrchní strážník Karel Hubinger, který v pracovní době souložil ve své kanceláři, hrubě porušil zákoník práce. A to nejméně ve dvou paragrafech, které se týkají přestávky na oběd a užívání služebních prostor a techniky. Deníku to potvrdila expertka na pracovní právo Ivana Zálišová. Hubingerovo chování označila za zcela nepřijatelné, stejně tak i laxní postoj nadřízených, kteří ho za natočení pornografického záznamu nepotrestali. O případu informoval ve středu Deník jako první.

ČTĚTE TAKÉ:

„Samozřejmě může čerpat volno na oběd. To je však podle zákona maximálně půl hodiny. Pokud to video trvá kolem 45 minut, nemůže se na osobní volno odvolávat. Nadřízeným by mělo vadit i to, že se událost odehrála přímo na pracovišti. Podle mě se jedná o závažné prohřešky proti pracovním povinnostem,“ zdůraznila právnička Zálišová.

Jirsa strážníka hájí

Dále doplňuje, že Hubinger porušil i paragraf o používání technických prostředků zaměstnavatele pro soukromé účely. A to tím, že si kompromitující materiál uložil do služebního počítače, odkud se později za nejasných okolností ztratil.

Toto odborné stanovisko je v přímém rozporu s tvrzením starosty Tomáše Jirsy, který podle svého středečního vyjádření na Hubingerově jednání nic protiprávního neshledal. „V pracovně-právních předpisech jsme nenašli žádný argument, který by nám umožňoval pana Hubingera za toto pracovně postihnout,“ řekl Jirsa. I po zveřejnění případu je stále přesvědčen o tom, že strážník natočil video pouze pro soukromé účely.

Ze svého původního stanoviska nehodlá ustoupit ani Hubinger. Tvrdí, že k tomu nemá jediný důvod. „O rezignaci sice nějaké slovo padlo, ale záleží na mém rozhodnutí. Už jsem se za to jednou omluvil, tak nechápu, proč bych měl být potrestaný dvakrát za stejnou věc. Svůj názor nezměním,“ reagoval Karel Hubinger .

Starosta prohlásil, že strážníka k rezignaci zatím oficiálně nevyzval. Situace se ale může změnit. „Už je z toho skandál, takže se to bude muset nějak řešit. Zcela jistě se to otevře na jednání rady nebo zastupitelstva. Zatím je to ale čerstvé, takže uvidíme, jaký bude vývoj,“ komentoval kauzu Jirsa.

Šéf strážníků Hubinger se zároveň kvůli medializaci případu prý obává o budoucnost celé městské policie. Tvrdí, že by ji zastupitelé mohli chtít zrušit. Dotklo by se to prý i kolegů, kteří nemají se šířením záznamu nic společného. „Myslím si, že to nepůjde paušálně pouze na mě, ale o místo můžeme přijít všichni. A to by bylo hodně špatné,“ dodal.

Co říká zákoník?

Zaměstnanci nesmějí bez souhlasu zaměstnavatele užívat pro svou osobní potřebu výrobní a pracovní prostředky zaměstnavatele včetně výpočetní techniky ani jeho telekomunikační zařízení. Dodržování zákazu podle věty první je zaměstnavatel oprávněn přiměřeným způsobem kontrolovat.
(Zdroj: www.business.center.cz)