Restaurace Na Hvížďalce, kde se točil film Hogo fogo Homolka a Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi, bude patřit obci. Ve čtvrtek o tom rozhodli zastupitelé.

Její majitelé se s ní loučí těžce. Jsou ale rádi, že zůstává obci. „Dostali jsme ještě dvě vyšší nabídky, ale nechtěli jsme, aby tu pak za nějakou dobu vznikl třeba sklad. Chtěli jsme, aby hospoda, která patřila našemu rodu od roku 1759, sloužila dál lidem a aby zůstala zachována," uvedl majitel Karel Pavelka, jehož předkové hospodu koupili od panství v roce 1759. Byla v přímém držení rodiny až do znárodnění, ale jeho rodiče a prarodiče tu pracovali dál jako zaměstnanci Jednoty.

„Je mi líto, že musíme hospodu prodat, ale nemáme žádné nástupce, kteří by tu pokračovali. Strávil jsem tu celý život, už jako kluk jsem tu stál na bedně a čepoval limonádu," svěřil se Karel Pavelka.

Jeho manželka Miroslava dodala: „S manželem jsme tu začali pracovat pod Jednotou v roce 1988 a od roku 1991, kdy nám byla restaurace vrácena, soukromě." Společně tu pracovali 29 let až do loňského 30. listopadu, kdy restaurační činnost ukončili ze zdravotních důvodů.

Zdejší hospoda je jediným místem v Čimelicích, kde se mohou pořádat plesy, představení školního dramatického kroužku, schůze včetně jednání zastupitelů  a podobně. A to byl hlavní důvod, proč zastupitelé řekli koupi celého objektu „Ano".

„Obě stavby jsme prošli, jejich stav je odpovídající stáří budov, netrpí vlhkostí, jsou včetně sklepů dobře odvětrávané. V současné době není nutné dělat velké opravy," uvedl předseda stavební komise Jan Klimeš.

Starosta Vladimír Pánek dodal: „Karel Pavelka nám vyšel s cenou vstříc. Když ji uhradíme jednorázově, bude činit 3,5 milionu korun. V případě, že využijeme splátek, a to maximálně na šest let, bude cena o padesát tisíc korun vyšší za každý rok splácení."

Zastupitelé zároveň schválili odkoupení pozemků kolem restaurace, z nichž devadesát procent tvoří části komunikace, a také lesíku pod hospodou. Za tyto pozemky zaplatí obec 200 tisíc korun. Tím se majetek obce scelí a vznikne i prostor pro vybudování potřebného parkoviště.