Město přistoupilo k neobvyklému kroku – podalo trestní oznámení v souvislosti s hospodařením jím zřízené, ale ke konci roku 2015 zrušené, organizace Centrum kultury Písek, o. p. s.

„Na doporučení rady města jsem podala orgánům činným v trestním řízení oznámení o podezření ze spáchání trestného činu," potvrdila starostka Eva Vanžurová a pokračovala: „Chci zdůraznit, že nedostatky v hospodaření se netýkají současné příspěvkové organizace Centrum kultury města Písek, ale obecně prospěšné společnosti Centrum kultury Písek, kterou město poslalo do likvidace."

Skutečnost, že se část majetku nepodařilo dohledat, potvrdil ředitel příspěvkové organizace Centrum kultury města Písek Josef Kašpar.

Na jednání rady, kde se problematika nedohledaného majetku Centra kultury Písek (CKP), o. p. s., projednávala, se hovořilo o nedohledaném majetku až v řádu několika set tisíc korun.  Zastupitel Ondřej Veselý, který byl předsedou správní rady CKP až do své rezignace v červnu roku 2015, je však jiného názoru: „Celý problém je v tom, že bývalé centrum kultury do inventur nezaznamenávalo věci nefunkční nebo zničené.  Uváděná částka v řádu statisíců je v pořizovacích cenách, jejich cena je nyní nepatrná. Jsem přesvědčen, že je nikdo neodcizil, ale prostě nebyly vyřazeny," řekl Ondřej Veselý.

Skutečnost, že stav v CKP byl způsoben nedbalými inventurami, připustili místostarosta Jiří Hořánek a dodal: „Městu ale nepřísluší hledat viníka, to je záležitost orgánů činných v trestním řízení."

Poslední ředitel CKP Karel Průcha, který předtím zastupoval dlouhodobě nemocného Ctirada Havla, se včera k problematice do skončení policejního vyšetřování odmítá vyjádřit.

Na neexistující majetek upozorňovala rada města už před více než rokem. Protože situace zatím není vyřešená, radní loni v prosinci schválili účetní zpětvzetí  majetku nepřevzatého   příspěvkovou organizací Centrum kultury města Písek.

Účetně dořešit tento fyzicky neexistující a nepředaný majetek bylo uloženo vedoucím finančního odboru a odboru správy majetku  ve spolupráci  s kanceláří městského úřadu.