„Shodli jsme se s majetkovou komisí na tom, že prodávat akcie teplárny není dobrý nápad,“ uvedl k výsledkům jednání starosta Písku Ondřej Veselý (ČSSD).

Komterm zaslal městu návrh na odkoupení  24 procent akcií, město by si tedy udrželo většinu, protože teď vlastní 76 procent.

„Společnost Komterm má zájem odkoupit od města Písek 45 800 kusů akcií  za cenu 220 korun za akcii. Tím by získala ve společnosti podíl 23,98 procent. Město Písek by zůstalo nadále většinovým vlastníkem a získalo jednorázový příjem za prodej akcií ve výši 10 076 000 korun,“ stojí v materiálu, který projednávala rada.

Podle Karla Vodičky (KSČM), který je předsedou majetkoprávní komise, je ale cena akcií, kterou nabízí Komterm, silně podhodnocená. Podle něj je reálná cena akcií zhruba 1450 korun za kus. „Jednoduchými počty si každý dokáže spočítat výhodnost takové nabídky,“ dodal Vodička.

Komterm by kromě nákupu akcií rád uzavřel i další smlouvu. „Komterm už jako akcionář chce uzavřít s městem Písek smlouvu o půjčce cenných papírů na většinový podíl společnosti. Doba trvání půjčky je navržena na 20 let. Smlouva má zajistit městu Písek vliv prostřednictvím zástupců v orgánech společnosti,“ napsala Hana Jánová z odboru rozvoje, investic a majetku města, která materiál o nabídce Komtermu zpracovala.

Tuto nabídku rada města také jednoznačně odmítla. „Z médií známe podobné smlouvy na půjčení financí nebo majetku různým podnikatelům a víme, jak některé radnice skončily. Nedostaly zpět ani to, co půjčily,“ poznamenal k nabídce Karel Vodička.

Pokud město akcie neprodá, Komterm sníží příspěvek píseckému hokeji o 80 procent.