V úterý 20. června dvanáct dobrovolníků ve svém volném čase zpříjemnilo místním seniorům pozdní odpoledne doma připravenými dobrotami, opékáním špekáčků, hrou na kytaru a zpěvem i popovídáním. Touto aktivitou svých zaměstnanců se Městský úřad Písek letos zapojil do projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, který spolufinancuje Evropský sociální fond v rámci operačního programu Zaměstnanost. Realizátorem projektu je Fond dalšího vzdělávání.

„Byla to první skupinová akce v rámci projektu a myslím, že se vydařila,“ říká jedna z dobrovolnic a koordinátorka projektu Zuzana Staffová z odboru sociálních věcí MěÚ Písek. „Určitě zahradní grilování rádi zopakujeme na podzim.“

Pracovníci městského úřadu připravili grilování pro Alzheimercentrum Prácheň.Zdroj: Irena Malotová

Zaměření dobrovolnických aktivit úředníků nemusí být pouze do oblasti sociálních služeb. „Můžeme uspořádat akce kulturní, vzdělávací nebo environmentální. Neziskové organizace a poskytovatelé sociálních služeb měli již dříve možnost zaslat své požadavky a nápady, jak zapojit veřejnou správu do dobrovolnické činnosti. Jedním z námětů bylo právě zahradní grilování pro handicapované seniory,“ doplňuje Zuzana Staffová, která je rovněž kontaktní osobou, na niž se mohou nejen neziskové organizace se svými náměty pro dobrovolnictví obracet.

Ve čtvrtek 22. června pracovníci městského úřadu a městských organizací chystají sportovní klání v plážovém volejbalu spojené s charitativní sbírkou pod názvem Hrajeme pro Bety. Z výtěžku sbírky budou pořízeny kompenzační pomůcky pro dívku se zdravotním postižením z Písku.

Irena Malotová