Ve večerníčku před tímto oblíbencem generací dětských diváků varovala věta: Pozor, hodný, ale moc velký pes! A proč teď Třeboň patří právě Fíkovi? Jeho autor, výtvarník Jiří Šalamoun, byl totiž na úterním slavnostním zahájení oceněn za celoživotní přínos animovanému filmu.

Jiří Šalamoun, který nedávno oslavil 82. narozeniny, se pro svůj zdravotní stav nedostavil. Cenu za něj převzal jeho kamarád Luboš Drtina. Animátorovi jednoho z nejoblíbenějších večerníčků a jeho dílu je věnována i výstava v Domě Štěpánka Netolického.

Letošní novinky
Hudební program ve festivalovém stanu nabízí ve čtvrtek vystoupení dua Mourek a Urbánek, v pátek Minus123minut a DJ AID KID, Pleas The Trees či DJ Johanu a Pretty Disturbed, v sobotu DJ Sestru.
Ve festivalovém centru si zkuste v 1. a 2. patře virtuální realitu.
Business Bistro je program pro profesionály, absolventy škol a studenty, kteří se zde mohou prezentovat. Uskuteční se ve čtvrtek a v pátek.

Výtvarník měl k jižním Čechám úzký vztah. V Rožmberku nad Vltavou často pobýval v historickém domě nedaleko náměstí. Starostka Lenka Schwarzová říká: „Když mu zdraví sloužilo, byl tady svého času snad víc, než v Praze.“

Ředitel festivalu a člen programové rady Tomáš Rychecký si zatím první dny pochvaluje. Říká: „Snažíme se mít ten start trošku pomalejší, protože zahájení je od devatenácti hodin, ale už celý den před ním probíhají nějaké projekce. Pro nás je signál, jak jsou ty projekce naplněné. To vypovídá o celkové návštěvnosti. Byli jsme mile překvapeni, že sály byly zaplněné a na akreditaci byl šrumec, takže mám z toho příjemný pocit. Zájem o festival je, počasí se vydařilo.“ A jestli se sám také někam chystá? Zajímá ho dopolední prezentace programu Visegrad Animation Forum. „Jsem zvědav na nové projekty, které tam budou představovat,“ prozrazuje.

Filmoví nadšenci se sjíždějí do Třeboně. Mladí manželé Fischerovi z Prahy byli ve středu ráno na Lichožroutech. Říkali: „Máme před sebou nabitý program.“ Čekají je ještě další čtyři filmy. Studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni Zbyšek Semelka, Klára Míčková, Michal Maxmráz zářili nadšením. „Zrovna se chystáme na abstraktní a nenarativní animaci,“ prozradili další plán. Zůstanou do pátku.

Terezie Jenisová, starostka Třeboně, na slavnostním zahájení uvedla: „Festival je stálicí na českém kulturním nebi a Třeboň se definitivně stala jeho domovem.“