Letošní termín je 24. až 27. srpna. A organizátoři i vystavovatelé při ní budou muset používat pokladny s elektronickou evidencí tržeb (EET). O tom, jak se na vše připravují v zahradnictví Zámecká zahrada, v jejíž prostorách se výstava koná, si Písecký deník povídal s jeho spolumajitelkou Hanou Chvalovou.

I když je termín výstavy stanovený až na konec srpna, přípravy už začaly…

Akci již řešíme organizačně, jednáme s vystavovateli a prodejci, a samozřejmě promýšlíme výstavní expozice, abychom návštěvníky zase něčím novým překvapili. Zatím mohu říci, že další ročník květinové podívané by měl být opět zajímavý a bohatý na květinové zážitky.

Letošní zima je oproti minulým hodně vytrvalá. Neztížily vám přípravy mrazy?

Mrazy v lednu a únoru nám zatím moc nevadily, samozřejmě jsme museli trochu více topit ve skleníku, ale jinak pravou českou zimu jsme i my po delší době rádi uvítali.

Od března platí povinnost evidence elektronické tržby (EET). Jak jste si s ní poradili a jak ji budete řešit při výstavě?

Elektronickou evidenci tržeb řešíme dle zákona. Nákup pokladen, instalace a zaučení obsluhy nás stálo již poměrně hodně finančních prostředků a času. Pro drobné podnikatele je to podle mého názoru zbytečná komplikace. Potřebují se hlavně soustředit na to, aby uživili sebe i své zaměstnance. Zavedení EET se obhajuje údajně snahou narovnat podnikatelské prostředí. Ale tolik potřebná rovnováha pro fungování společnosti byla již dávno narušená především obchodními řetězci v rukou nadnárodních společností.

Myslím, že by stejnou službu vykonaly i registrační pokladny, které jsme měli již zakoupené a nyní jsme je museli odstavit a koupit nové kvůli EET. Zajištění EET při krátkodobé a tak složité akci, jako je tradiční výstava květin již promýšlíme, a je evidentní, že to bude opět finančně a hlavně organizačně náročná záležitost.

Kolik vystavovatelů letos přijede a jak budou EET na stáncích řešit?

Konečný počet vystavovatelů ještě samozřejmě neznáme. Teprve nyní rozesíláme informace a přihlášky. Ale již od začátku roku je o účast na výstavě předběžný zájem srovnatelný s minulými ročníky.
Zahradníci, kteří budou prodávat pouze svoje výpěstky, budou ještě letos povinnosti EET ušetřeni. S ostatními prodejci jsme zatím nejednali, a proto ještě nevíme, jak se k této nové povinnosti postaví. Ale budou to muset řešit jako kdekoliv jinde na tržnicích nějakým přenosným mobilním zařízením vybaveným náhradními zdroji pro provoz tiskáren. Internetové pokrytí zřejmě nebude problém, ale určitě nejsme schopni poskytnout elektrický zdroj energie.

Návštěvníci se vždy nejvíce těší na krásné květinové expozice. V jakém stylu budou letos?

Náplň jednotlivých expozic zatím nemohu prozradit, neboť scénář akce se teprve připravuje. Ale určitě se mohou návštěvníci těšit opět na zajímavá umělecká díla doplněná květinami, nápaditá aranžmá i bohaté sortimenty sezonních druhů květin. Při minulé výstavě květin velmi zaujaly návštěvníky kvetoucí letničkové louky. Proto letos tento květinový fenomén rozšíříme a milovníci květin budou moci vidět na venkovních záhonech širokou paletu letničkových směsí z přímého výsevu určených pro různé účely použití.

Předloni byla překvapením rajčata naroubovaná na brambory. Bude něco podobného i letos?

Já věřím, že i letos nebude o příjemná překvapení nouze. Zahradnický svět je pestrý a vždy se objeví mezi rostlinami nějaká zajímavost, kterou se zahradníci rádi pochlubí. 

Letos potěšíme milovníky paprik. Na termín výstavy se snažíme načasovat výsadbu velmi širokého sortimentu paprik včetně rozmanitého a barevného světa chilli papriček.