Kontrolují dovolenkáře i rybáře, kteří se plaví na motorových lodích. Zjistit, jak vypadá pracovní den místních policistů, vyrazila i redakce Deníku. Policejní sezona tu začala v prvních květnových dnech a její vrchol pak čekají v srpnu a září. V pátek absolvovali kontrolu motorových lodí i vyšetřování na pevnině.

Akce „kobra“
„Dostali jsme oznámení, rozrušený muž řekl, že má v autě kobru. Nevěděl, jak se mu had do vozidla dostal a že prý má strach. Našim hochům jsem řekl, ať hada zastřelí, hlavně, ať se nikomu nic nestane. Policisté za chvilku přijeli, klidní, v pohodě a řekli, že už můžou takové hady likvidovat běžně, že to zvládli s přehledem. Kobra byla totiž jen gumová. Atrapu dal do auta někdo pro legraci,“ popisuje kuriózní případ ze svého obvodu velitel Vlastimil Dvořák.

Setkání s policisty s motorovými plavidly v mnohém připomíná běžnou silniční kontrolu. Chtějí vidět průkaz vůdce plavidla, kontrolují technické osvědčení lodě a předepsaného vybavení a provádějí i dechovou zkoušku. Kontrolují nejprve manžele v malé obytné loďce, kteří takto tráví pravidelně dovolenou. Po něm přichází na řadu vůdce malého vyhlídkového parníku. Doklady, technický stav lodě i dechová zkouška jsou v obou případech v pořádku. Plánované pokračování kontrol pak přerušuje volání paní, které ukradl zloděj lodní motor od pramice zamčený na břehu u stromu. Policisté otáčejí motorový člun a za deset minut jsou v Sobědražské zátoce, kde okradená bydlí v hausbótu. Policisté ženu vyslýchají a místo ohledávají. Zloději motoru v hodnotě 20 tisíc korun může za zločin hrozit až tříletý nepodmíněný trest.

Soud s Christophem Steinertem v Písku.
Za smrt dívky na orlické přehradě dostal mladík tři roky s podmínkou na pět let

RYBÁŘI TO VIDÍ JINAK NEŽ SKÚTRAŘI
Hlídky na hladinu orlické přehrady vyjíždí několikrát za týden. „Denně se bohužel na vodu nedostaneme, nemáme na to dostatek policistů. Tady ve Zvíkovském Podhradí slouží celkem dvanáct policistů v šesti hlídkách. Všichni u nás musí mít průkaz malého plavidla, protože, když se něco stane, musí hlídka umět vyjet na vodu. Někteří policisté jsou pro práci na vodě doslova nadšení, ti jezdí častěji,“ popisuje kombinovanou vodně-pevninskou policejní službu velitel policejního obvodu Vlastimil Dvořák. Největší konflikty prý vznikají, když se nepohodnou rybáři milující klid a adrenalinoví skútraři. Jsou ale i chvíle, kdy je tu služba docela úsměvná.