A právě na to sázejí místní zastupitelé. Na Křemenici chtějí vystavět rozhlednu, aby do obce přilákali turisty. „Jsou tu samé statky a žije tu jen 36 obyvatel. Mladí odtud odcházejí za prací většinou do Prahy.  Průměrný věk je tu 62 let, proto bychom obec rádi oživili," uvedla starostka Helena Dandová, která úřaduje snad v nejmenším obecním úřadu, jaký může být.

„Je to tady přestavěné z autobusové čekárny," usmívá se starostka u dveří do úřadu, který svou podobou malého dřevěného srubu zvenku autobusovou čekárnu nezapře. Uvnitř je ale vše, co starostka   i zastupitelé ke své práci potřebují. Je tu přesně tolik místa na to, aby tu mohli zastupitelé společně usednout k dlouhému stolu a jednat. Jinde by to v obci ani nešlo. Nejbližší hospoda je v sousedním Pohoří. Tam si někteří Miničtí chodí posedět ve volném čase. Nápad na postavení rozhledny na Křemenici, která je ve výšce 559 metrů nad mořem, přišel hned ze dvou stran.

„Na Křemenici chodí hodně lidí na procházky, někteří až    z Orlíku, a rádi si tam dělají oheň a opékají špekáčky. Je to jediný kopec v okolí, ze kterého je vidět při hezkém počasí až na Šumavu. Je tam schránka se sešitem, do kterého někteří lidé zapisují své zážitky nebo přání. A někteří tam také napsali, že by se jim tam líbila rozhledna," vysvětlila Helena Dandová.

Se stejným nápadem přišel i Pavel Suček, který je duchovním otcem venkovského muzea v bývalé škole v Pohoří a také myšlenky na propojení celého Mirovicka v rámci vybudování turistických tras a vyzdvižení zajímavostí a předností zdejší historie a přírody. „Na Křemenici je rozloha 5565 metrů čtverečních. Napadlo mě na její části udělat rozhlednu a odpočinkový park s posezením a zbývající část nechat ryze přírodní," nastínila Helena Dandová.

Dlouho hledala inspiraci v postavených rozhlednách, až ji našla u Zlína v rozhledně Johanka a sama pak vyrobila model rozhledny, která se bude jmenovat Křemenice. „Bude celá ze dřeva, aby do přírody dobře zapadla. Také bychom na ni chtěli použít dřevo z obecních lesů. Model je vysoký 60 centimetrů a rozhledna bude asi 12 až 12,5 metru. Předala jsem ho třem projektantům v Písku, kteří už na projektu rozhledny pracují," upřesnila starostka.

Našla si i Jihočeským krajem vypsané individuální dotace a hned tam podala žádost o 700 tisíc korun. Její vizí je přivést na Křemenici turisty, kteří by mohli zdejší oblast oživit a zároveň by byli potencionálními zákazníky obchodů a hospůdek v okolí.

„Máme tady výborného opraváře kol Vladimíra Drnka, který je vyhlášený i v okolí. Jezdí sem za ním lidé z Příbrami i z Písku. Loni sem přijely tři dívky z Orlíku nad Vltavou a jedné z nich se porouchalo kolo, tak jí ho opravil. Cyklistů sem ale přijíždí více a to mě přivedlo na to, že by tady bylo dobré vybudovat cyklotrasu. Tedy cestu, kterou by mohli využívat cyklisté, chodci, ale podle potřeby třeba i zemědělci, protože jsme zemědělská oblast," vysvětlila Helena Dandová.

Pod Křemenicí vede lesní cesta směrem na kopec. Obec už získala dotaci od Jihočeského kraje ve výši 210 tisíc korun. Díky ní bude mít ještě letos  zpevněný štěrkopískový povrch a cyklisté se tak dobře dostanou až na místo budoucí rozhledny.

Druhá cesta na vrch vede kolem rybníka Draha. „V minulosti ho nechal bývalý starosta zrevitalizovat a od loňska se v něm dá koupat. Loni jsme tam nechali upravit okolní terén. Je tam posezení s lavičkami  a stolem, které jsme dostali za výsledky třídění odpadu od Ekokomu, a také posezení s ohništěm,"  dodala starostka.

V těsné blízkosti rybníka je bývalá vodárna, která sloužila pro zemědělskou výrobu. „Je tam velká studna, kterou chceme zachovat. Vodárnu chceme letos opravit a zabezpečit, aby tam lidé nedělali nepořádek," dodala.

Minice

- první písemná zmínka o obci je z roku 1312
- od poloviny 16. století až do roku 1848 patřily k orlickému panství a spravovány byly  tzv. rychtou Letovskou
- samostatnou obcí se staly po úsilí, které trvalo od roku 1941 do roku 1990. Do té doby patřily spolu s Kakovicemi a Mišovicemi do spojené politické obce Kakovice