To jsou některé z akcí, na kterých Písek pracuje. V jaké jsou fázi a kolik si vyžádají peněz z městského rozpočtu? Na otázky odpovídal Josef Knot, místostarosta Písku, který má ve své gesci právě investice.

Josef Knot.Zdroj: Archiv J. Knota

Město Písek má před sebou několik zásadních a náročných investičních akcí za stovky milionů korun. Můžete stručně shrnout ty největší a informovat, v jaké jsou fázi a kdy by měly být hotové?
V Písku se v příštích pár letech začnou realizovat zásadní investiční akce řádově za stovky milionů korun. Mezi ty nejaktuálnější rozhodně patří úpravna vody, na které začne vítězná firma v průběhu května pracovat. Stát bude 180 milionů korun bez DPH a v Písku by díky ní mohla téct kvalitnější voda v říjnu 2019.

Další zásadní investicí, která se začne dělat také během května, je Městská knihovna Písek a centrum vzdělávání. Ta spočíváv přestavbě objektu bývalé základní školy J. A. Komenského na městskou knihovnu s funkcí celoživotního vzdělávání, zejména v oblasti jazyků, IT, přírodních a technických věd. Nová knihovna bude stát 133 milionů korun bez DPH.

Jasné už je také umístění a hodnota dlouho očekávaného plaveckého bazénu. Stát bude 250 milionů korun a bude včetně wellness a venkovního areálu. Nyní se ale mohou místní i návštěvníci vykoupat například v nově zrekonstruované přírodní plovárně U svatého Václava.

Architektonická studie lávky přes Otavu (Hradiště - Sv. Václav) od Josefa Pleskota (APatelier).
Cyklostezka počítá s Pleskotovou lávkou

Za zmínku rozhodně stojí také cyklistická stezka a chodník z Hradiště do průmyslové zóny. A to včetně lávky pro pěší a cyklisty přes řeku Otavu, jejíž návrh vytvářel architekt Josef Pleskot. Díky této stezce se propojí lokalita sídliště Hradiště s průmyslovou zónou, stezka povede centrem města a vést by měla také okolo připravovaného nového plaveckého bazénu. Jejím hlavním cílem je zajistit cyklistům i pěším možnost bezpečně se dopravit do zaměstnání, škol, úřadů nebo za kulturou a sportem.

Plovárna U sv. Václava v Písku.
Vstupné na plovárnu u sv. Václava letos zdraží



Za pár týdnů zahájí novou sezonu plovárna u Václava, která stejně jako loni bude zase o kus dál co se vybavenosti týče. Na co se mohou návštěvníci v létě těšit a čekají plovárnu ještě další úpravy?
Návštěvníci se mohou těšit na opravený a rozšířený bazén pro neplavce, jehož součástí bude nově i skluzavka. Další složkou rekonstrukce byly také nové bazénové technologie, stavební úpravy úpravny vody s vestavbou galerie pro zahradní techniku, nově jsou vybudovány zpevněné plochy včetně schodišť okolo bazénu pro neplavce a technického vchodu.

Rovněž je opraveno stávající nábřeží. Součástí prací bylo i nové zábradlí a oplocení areálu v místě technického vjezdu a vchodu.
S dalšími pracemi, mimo běžné údržby, pro nejbližší roky nepočítáme.

Velkým tématem nejen v Písku je nepochybně parkování. Aut přibývá, ale město není nafukovací. Stavbu parkovacího domu u pošty zkomplikoval nesouhlas obyvatel Žižkovy ulice. Jak vidíte vývoj tohoto projektu dál, případně jaké další kroky může město podniknout pro rozšíření parkovacích ploch?
Co se týká parkoviště naproti poště, další postup se bude odvíjet od výsledků hydrologického a geologického průzkumu, který byl objednán. Díky investici ale už brzy vzroste počet parkovacích míst na Výstavišti, a to o třicet. Zaměřili jsme se také na sídliště Jih, kde už se počet míst podařilo navýšit, a rádi bychom v tomto trendu pokračovali. Parkování ve městě zcela jistě zlepší i naváděcí systém, jehož „ostré spuštění“ plánujeme v průběhu roku 2018, optimálně alespoň v části města od 1. ledna 2018.

Podoba části sídliště Jih Písek po regeneraci.
Obyvatelé Jihu nechtějí omezovat plochy zeleně



Písek je kulturní město. Funguje tady mnoho aktivních institucí i spolků, a tak je celoročně kulturní program bohatý. Jak to ale vypadá se zázemím pro kulturní akce? Stav letního kina není dobrý, to samé lze říct například o toaletách v kině Portyč. Z kulturní strategie, kterou si nechalo město zpracovat, také vyplynulo, že v Písku chybí koncertní síň nebo odpovídající galerie. Chystá se město v budoucnu investovat také do tohoto sektoru?
V současnosti probíhají práce na analýze stavu a studii rekonstrukce letního kina. Z té by pak vycházela realizace. Bude se jednat jistě o řádově desítky milionů korun. Její zahájení ale zatím není jasné.

Během léta budeme také rekonstruovat sociální zařízení v kině Portyč. Tomuto období také výborně nahrává omezený provoz kina. V tuto chvíli se zpracovává projekt, který bude podkladem pro následné výběrové řízení. Počítáme s tím, že oprava by měla stát kolem dvou milionů korun. Toalety aktuálně neodpovídají standardům, které má moderní kino mít.

Dotahujeme také bezbariérový přístup do senior pointu a chystáme se, že budeme pokračovat v opravách výlepových ploch. Čeká nás také oprava problematického výtahu v kulturním domě zhruba za půl milionu korun.