VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti se ucházeli o místo, porotu nadchli všichni

Písek - Obchodní akademie v Písku pořádala v úterý fiktivní konkurz, letos už podruhé.

3.3.2010
SDÍLEJ:

Fiktivní konkurz před reálnými personalisty absolvovala i studentka čtvrtého ročníku Jitka Láchová (v pozadí zcela vlevo). Otázky jí pokládala personalistka Faurecie Stanislava Plachá a generální ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice Vladimír Homola.Foto: Deník/Ondřej Šmíd

Studentka čtvrtého ročníku Obchodní akademie v Písku Jitka Láchová byla v úterý na svém prvním pohovoru trochu nervózní.

„Ano, nervozitu jsem pociťovala , ale byli tu velice příjemní lidé, takže se to dalo zvládnout,“ hodnotí studentka svoji účast na projektu Fiktivní konkurz, kde se na zkoušku ucházela o pozici asistentky.

„Určitě se mi to bude v budoucnu hodit, nějakou podobnou práci bych chtěla dělat. Budu si pamatovat poznámky hodnotící komise, pokusím se z nich poučit, abych věděla, jak mám na pohovoru vystupovat, co říct, aby vynikly moje dovednosti,“ vysvětluje studentka čtvrtého ročníku Jitka Láchová.

Hledali osobnost

Komise se studentů ptala jak na jejich pracovní zkušenosti, tak i na jejich zájmy, jazykové dovednosti a hodnotila vystupování zájemců.

V komisi seděl Jiří Dráb z Úřadu práce v Písku, personalistka Faurecie Stanislava Plachá a generální ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice Vladimír Homola. Právě ten říká, že by si mezi uchazeči vybral. „Určitě ano. Vybral bych si jak svoji asistentku, tak i počítačového experta a lidi i na další pozice. Na tomto projektu se mi velice líbí to, že studenti mají možnost setkat se s někým reálným, kdo opravdu zaměstnance přijímá,“ vysvětluje Homola.

„Nehodnotí je podle prospěchu, ale hledá osobnost, člověka, který má zájem, je aktivní a dokáže firmě přinést něco nového. Všichni mladí lidé, s nimiž jsme zde hovořili, nás mají čím nadchnout. Samozřejmě dělají chyby, leckdy nejsou připraveni a třeba ani neví, co od pohovoru mají očekávat, ale je dobře, že si to vyzkouší, a pak už je jim jasné, do čeho jdou,“ tvrdí generální ředitel Homola.

Podobný názor má i Stanislava Plachá. „Studenti zatím většinou neměli možnost se tímto způsobem prezentovat a my jim chceme pomoci se vstupem na reálný trh práce,“ vysvětluje Plachá.

Fiktivní konkurz se na této škole konal letos podruhé, tentokrát se ho zúčastnili i studenti SPŠ a VOŠ Písek.

„Inspirovali jsme se na průmyslové škole v Plzni, kde to už dělají několik let. V minulém roce na konkurz přišlo asi šedesát studentů, letos díky žákům průmyslovky ještě více,“ říká učitel odborných ekonomických předmětů Jaroslav Fořt.

„Uchazeči vypracovali životopis a podle jeho kvality jich postoupilo do druhého ústního kola dvanáct včetně čtyř studentů průmyslovky. Nevíme, zda mají studenti, kteří přijdou na fiktivní pohovor, větší úspěšnost při hledání zaměstnání, ale myslíme si, že ano,“ doplňuje Fořt.

Autor: Ondřej Šmíd

3.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Písecký Václav Pašek v Praze snižoval na 1:2.

V prvním duelu play-off Písecké Kobra pokousala

Písecké házenkářky podlehly doma Veselí nad Moravou
14

OBRAZEM: V Písku se radovaly Veselské panenky

V Semicích o masopustu nechyběla svatba ani polní kuchyně

Semice (FOTOGALERIE) – Přesně v poledne si v sobotu (25. února) dali sraz účastníci maškarního průvodu u šiškárny na Flekačkách v Semicích, jedné z místních částí Písku.

Studenti budou moct obědvat i venku na terase

Písek – Na novou jídelnu včetně možnosti venkovního stravování se mohou brzy těšit studenti i učitelé písecké obchodní akademie a střední zemědělské školy.

Vítáme nově narozená miminka

Písek - Miminkům narozeným v písecké porodnici přejeme do života to nejlepší.

Kam vyrazit za kulturou a zábavou na Písecku?

Písecko - Pokud nemáte na příští dny ještě program na volný čas, tady je několik tipů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies