VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo by mělo být součástí vysoké gastronomie

ZVÍKOVSKÉ PODHRADÍ - Ve stylovém prostředí Pivovarského dvora se v sobotu konalo setkání zástupců restaurací, hotelů a pedagogů ze SOŠ a SOU na téma Pivo a jeho vstup do vysoké gastronomie.

26.11.2007
SDÍLEJ:

Lektor přednášky Aleš Dočkal přibližuje posluchačům různorodost pivních sklenic a jejich použití k různým druhům piva.Foto: Deník/ Zbyněk Konvička

Průvodcem historií a využití piva v gastronomii byl Aleš Dočkal, spolumajitel restaurací Pivovarský dům a Pivovarský klub v Praze. Pořadatelem akce pak byla Miroslava Pitrová, vedoucí pobočky Šumava – Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

„Ve městech středověkého typu stávalo mezi hradbami kolem čtyřista domů, kde až dvěstěpadesát domů bylo právovárečných. Od začátku historie až do konce 19. století, kdy tzv. pivo plzeňského typu vytlačilo všechny jiné druhy, včetně pšeničného svrchně kvašeného piva. Toto tzv. bílé pivo se dříve využívalo jako surovina pro přípravu jídel, a my se k němu dnes opět vracíme,“ uvedl Aleš Dočkal.

„Na venkově a menších městech stále vidíme pivní lokál patriotismus, kdy lidé nedají dopustit na místní pivo, běžné v lidových reastauracích, a jiné druhy zavrhují. Jen na náměstích bývá plzeňské nebo budějovické,“ dodal Dočkal.

Podle jeho slov se hlavně v období komunismu držela cena co nejníže, a tak mělo pivo punc lidového až proletářského nápoje. Nyní je trh už prý připraven na to, aby se pivu vrátilo jeho původní postavení specifického nápoje i významné suroviny v kuchyni.

Přednášející připomněl, že na českém trhu je nyní k mání 480 druhů piv od konzumních po vysokostupňová a ochucená. Během setkání měli účastníci také možnost ochutnat pivní bylinný aperitiv, klobásy, králičí roládu a zvěřinové ragú na pivu, ale také pivní moučník s pivním krémem anebo palačinky s marmeládou z tmavého a světlého piva.

„Učím pivo jako takové a věřím, že mnoho informací z dnešní přednášky předám našim žákům. Zajímavé pro ně může být i seznámení s pokrmy, které jsou připravované s pivem,“ řekla Marie Bryndová, která na písecké SOŠ a SOU vyučuje předmět technologie potravin a stolničení.

26.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Levotočivá zatáčka se v úterý 27. 6. 2017 stala řidiči osudnou.
AKTUALIZOVÁNO
16

U Sudoměřic u Bechyně zemřel řidič

Slavnostní loučení s předškoláky v Čimelicích.
5

V Čimelicích se loučili s předškoláky

DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl po třech letech ve sporu mezi televizí Prima a vedoucím vydání jejích Diváckých zpráv Jiřím Fröhlichem. Ten se soudil o neplatnost okamžitého zrušení svého pracovního poměru. Soudkyně obvodního soudu dala Fröhlichovi za pravdu. Rozsudek zatím nenabyl platnost, obě strany se mohou odvolat.

Do útrob hráze se můžete podívat mimořádně večer

Písecko – V pátek večer se budou konat tradiční noční prohlídky vodní elektrárny u hráze orlické přehrady, která se nachází už ve Středočeském kraji. Návštěvníci nahlédnou i do vnitřních prostor hráze.

Silnice ve Stráži bude opravená

Mirotice – Dotaci na rekonstrukci komunikace ve Stráži, místní části Mirotic, se podařilo získat vedení města od Ministerstva pro místní rozvoj.

ČSSD znovu chybí náhradníci

České Budějovice – Další kandidáti jihočeské sociální demokracie si rozmysleli účast v parlamentních volbách na protest proti vyškrtnutí exhejtmana Jiřího Zimoly.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies