Mnohé investiční akce ve městě by se neuskutečnily nebo odložily, nebýt dotací z různých zdrojů. Jen z evropských dotačních programů získal Písek za uplynulé čtyři roky zhruba 88,5 milionu korun. V této částce není započítána dotace 60 milionů korun na revitalizaci sídliště Portyč přiznaná v roce 2009.

„Problémy při čerpání dotací, ať už ze strany státu či obcí a měst, se Písku příliš netýkají. Městu se ale naopak dařilo, a to i díky kvalitní práci odváděné odborem rozvoje, investic a majetku města," zdůraznil místostarosta Josef Knot.

„Celkem 25 milionů korun z Regionálního operačního programu (ROP) získala Sladovna, z toho 15 milionů na expozici sladovnictví. „Je to maximální částka, která byla určena na jednu žádost. Peníze pomohou s rekonstrukcí středové části objektu a s přípravnými pracemi na další etapu," doplnil Josef Knot.

Expozice sladovnictví patří mezi jeden z největších projektů, který zvýší nabídku města pro turisty. Společnost Kočí Písek, která vyhrála výběrové řízení, již naplno provádí stavební úpravy. „Zároveň se připravuje návrh expozice sladovnictví a doprovodného programu. Vítěz výběrového řízení již dostal konkrétní zadání. Podle mých informací navázal také kontakty s lidmi, kteří mohou pomoct při hledání nebo zapůjčení historického materiálu," uvedla k připravovanému projektu Tereza Dobiášová, ředitelka Sladovny.

Na řadě projektů spolufinancovaných z evropských peněz se pracuje. Například již skončilo výběrové řízení na instalaci veřejného osvětlení na cyklostezce z Písku do Smrkovic. Z ROP má město dostat 85 procent uznatelných nákladů. Písek získal také dotaci na regeneraci plovárny U Václava. Ne všechny žádosti byly úspěšné. Týká se to například žádosti o dotaci na rekonstrukci Dobrovského ulice.

O peníze z dotačních programů bude město nadále usilovat. Jedná se hlavně 
o dotace na modernizaci městské knihovny a zástavbu proluky naproti poště.