Jednou ze třinácti mateřských škol, jejichž zřizovatelem je město Písek, je 8. mateřská škola v Zeyerově ulici. Je součástí ZŠ Jana Husa a dětské hlasy už se v ní ozývají padesát let.

Toto předškolní zařízení, stejně jako již dříve jesle, vybudoval pletařský podnik Jitex. Převážnou většinu pracovníků tvořily ženy a požadavky na mateřské školy a jesle byly ze strany rodin velké. Vedení podniku vyslyšelo žádosti odborové organizace a zejména její tehdejší předsedkyně Vlasty Němečkové a rozhodlo se nespoléhat jen na město. Nákladem 1,9 milionu korun nechalo postavit mateřskou školu, do jejíhož vybavení Jitex investoval ještě čtvrt milionu korun. Do nového objektu se přestěhovala původní 8. MŠ z Alšova náměstí a také některé děti z MŠ na Bakalářích. Mateřinka v Zeyerově ulici měla tehdy kapacitu 120 míst. Zájem rodičů byl však velký, a tak sem obvykle chodilo o několik dětí více.

O tom, že vybavení školky bylo na tehdejší dobu na velmi dobré úrovni, svědčí zápisy v kronice. „Byli jsme překvapeni krásným a účelným vybavením mateřské školy Jitexu," napsali zástupci Výzkumného stomatologického ústavu Praha. V kronice jsou i pochvalné zápisy hostů z Japonska, Rakouska, Číny, Sovětského svazu a dalších zemí. „V současné době máme čtyři oddělení po šestadvaceti dětech, o které se stará osm učitelek. Naším cílem je vytvořit dětem podnětné prostředí, kde se cítí v bezpečí a spokojeně a kde jsou pozitivně přijímány. Máme vlastní školní vzdělávací program pod názvem Hrajeme si celý rok," uvedla vedoucí učitelka Jana Špírková.
K půlstoletí existence školka připravuje dvě akce. První se uskuteční již zítra a je určena pro děti a jejich rodiče. „Program začne v 15 hodin krátkým vystoupením dětí a od 15.30 bude pokračovat hudebně -tanečním pořadem Letem světem pohybem," doplnila učitelka Jaroslava Petelová.

Další akce 31. května je určena pro zaměstnance školky a zástupce města.

Město Písek má v péči o nejmladší děti dlouholetou tradici. První ústav pro výchovu předškolních dětí, tehdy pod názvem opatrovna malých dítek, byl otevřen 19. dubna 1844. Byl financován hlavně z dobročinné loterie a finančních darů. Opatrovna měla podle historika Augusta Sedláčka první sídlo v Rybářské ulici, kde byla jedna školní místnost a byt učitele. K dispozici byla také zahrada.

Opatrovna se potom různě stěhovala, sídlila například na Fügnerově náměstí, v Jungmannově a Čechově ulici nebo na Bakalářích a na přelomu 19. a 20. století ji navštěvovalo přes sto chlapců a děvčat.

Od třicátých let minulého století se už nehovoří o opatrovnách, ale o mateřských školách. V roce 1934 byl tento jednotný název dokonce nařízen výnosem Ministerstva školství a národní osvěty pro země České a Moravskoslezské.

K velkému rozvoji mateřského školství dochází po druhé světové válce. Začátkem školního roku 1949/1950 bylo v Písku sedm mateřských škol, kde ve třinácti třídách bylo zapsáno 469 dětí. Protože většina MŠ sídlila ve starších budovách, město do jejich oprav a úprav investovalo nemalé finanční prostředky. Pomohly i místní podniky a závody. Zcela nová mateřská škola byla v roce 1975 otevřena v Šobrově ulici. Počet nezařazených dětí se však zvyšoval, a tak přechodně byly třídy MŠ umístěny v areálu zimního stadionu. Kapacita současných třinácti MŠ je dostatečná.