Radní v uplynulém týdnu schválili zadání veřejné zakázky  na generální opravu pěti ledolamů.

„Rozhodujícím kritériem při výběru dodavatele bude cena. V rozpočtu  počítáme s částkou  2,7 milionu korun včetně DPH. To je ovšem maximum,“ připomněl starosta Písku Ondřej Veselý.

Při opravě se odstraní všechny dřevěné prvky  a nahradí  je nové, stejné tvarově i rozměrově. Odbor rozvoje investic a majetku města doporučuje na vrchní klády využít  dřevo z Lesů města Písku, které by zaměstnanci této společnosti v nejvhodnější dobu odborně vytěžili.
Dále by generální oprava měla zahrnout doplnění kamenné vyzdívky  ledolamů, dodávku a montáž nových ocelových prvků.

Oprava ledolamů  začne  v polovině května a skončit by měla do října. 

„S vybraným dodavatelem  se dohodneme na postupu prací, aby oprava   ledolamů nenarušila  připravovanou rekonstrukci Fügnerova náměstí a některé  akce, jako je například  městská slavnost.   V určitých fázích opravy bude také nutné snížit hladinu řeky Otavy, což se řeší vytažením bubnů pod Novým mostem,“  uvedl k postupu   generální opravy ledolamů u Kamenného mostu Jiří Žáček z odboru  rozvoje, investic a majetku města.

Ledolamy prošly důkladnou opravou ve třicátých letech  minulého století, kdy tehdejší sruby byly vysypány kamením.  V roce  1952 byly  ledolamy opraveny ženijním vojskem a k důkladné  rekonstrukci došlo v sedmdesátých letech.  V dalším období  město dělalo pouze dílčí opravy.