Ještě v letošním roce má začít stavba aquacentra  střední velikosti na místě  současného krytého plaveckého  bazénu. Město na jeho vybudování počítá s maximální částkou 188 milionů korun bez DPH.

Ale náklady by mohly být ještě nižší zásluhou oponenta  projektové dokumentace, nebo  antiprojektanta, jak tuto funkci začali Písečtí nazývat. Ostatně pro město to není úplná novinka. Poprvé ji využilo při stavbě domu s pečovatelskou službou v Čechově ulici.     

„Maximální limit byl 120 milionů, ale cenu se podařilo srazit na 96 milionů. Za ušetřené peníze by se mohlo na budově přistavět ještě páté patro,“ informoval Petr  Matoušek z odboru rozvoje, investic a majetku města.

Po této dobré zkušenosti radní již schválili podmínky výběrového řízení na oponenta pro aquacentrum, kde bude také podzemní parkoviště se stáními pro  54 aut. Hodnotícím kritériem  bude nabídnutá cena, kterou doplní motivační bonus pro oponenta  ve výši   0,5 procenta  z uspořené částky bez DPH. 

„Město v žádném případě nemůže prodělat. Například když se antiprojektantovi podaří snížit náklady o 20 milionů, vydělá si maximálně 200 tisíc korun. Pokud se nic neušetří, peníze nikdo nedostane,“ uvedl místostarosta Vojtěch Bubník (VPM).

Úspory však v žádném případě nemohou jít na úkor kvality. Každá zásadnější změna například v materiálu  se musí konzultovat s autorem projektu i se zhotovitelem.