Slavnost probíhala v několika rovinách a začala neoficiálně už v pátek odpoledne, kdy si zájemci mohli v ZŠ Kluky vyzkoušet pohyb ve virtuální realitě. Přístroj ochotně zapůjčili a celou dobu obětavě obsluhovali manželé Šindelářovi, za což jim patří velký dík.

Oficiální zahájení Obecního dne proběhlo v 9 hodin ráno v budově ZŠ, kde si návštěvníci mohli prohlédnout výstavu všech možných výrobků - od výšivek, šperků, keramiky, sbírky pohlednic z celého světa, včelařské expozice, mysliveckých trofejí Sdružení Ostrov Kluky, až po originální kolekci šatů a rozměrných obrazů návrhářky Alžběty Vláškové. V prvním patře byli návštěvníci opět vrženi do virtuální reality a mohli se například proběhnout vesmírem nebo vylézt na Mount Everest.

Dalším výstavním místem byl areál Mateřské školy Kluky. Uvnitř budovy byli lidé příjemně překvapeni změnami, jakými interiér během posledních let prošel, mohli také zalistovat kronikami a prohlédnout si výtvarná dílka našich nejmenších. Na zahradě byly vystaveny motocykly - veteráni, na kterých se někteří odvážlivci i svezli. Dále zde byla k vidění sbírka nerostů, odznaků, víček od piva a pivních tácků, realistických modelů aut a dokonce i bonsají. Pro malé děti nechal OÚ Kluky nainstalovat skákací hrádek, který se těšil velké oblibě.

Zájemce o chov včel jistě uspokojila přednáška pana J. Košatky přímo v místě jeho bydliště. Pro dětské rybáře uspořádalo sdružení NEVA//FISH závody Zlatý kapr na rybníce Ostrov. Ve Zkušební stanici Kluky s.r.o. se občané seznámili s provozem a cílem výzkumu této firmy celorepublikového významu, která se zabývá hlavně testováním biologické účinnosti přípravků pro registrační účely, demonstračními ukázkami a polními dny. Další činností je monitoring chorob a škůdců zemědělských plodin, signalizace a doporučení proti nim.

Vzpomínkové shromáždění na Miladu Horákovou v Písku.
Srdce pro popravenou Miladu Horákovou

V Zemědělském družstvu Kluky proběhla ukázka zemědělských strojů a chovu krav na mléko. Děti byly nadšené hlavně ze svezení traktorem i z procházky mezi kravičkami a telátky. Dospělí se zajímali o výnosy z polí a způsob automatického dojení krav za pomoci nejmodernější IT techniky.

Odpoledne se velké množství zájemců sešlo u hasičské zbrojnice, kde shlédlo akční vystoupení našich nejmenších hasičů a poté se veškeré osazenstvo vydalo na cestu okolo vrchu Hořice, vstříc dalším dobrodružstvím. Nejprve se všichni zastavili ve středověkém tábořišti klouckého zemana Jaroslava a jeho ženy, poté se zúčastnili přehlídky a výcviku psů na klouckém "cvičáku", prohlédli si funkční modely letadel různých historických období z dílny pana Pixy a Sádla, stavili se v areálu technických sportů, aby zde vyslechli stručná fakta o motokrosu a shlédli exhibici terénního motocyklu. Pak následoval přesun do bažantnice s výkladem o chovu bažantů a jejich vypouštění do volné přírody.

Horkem znavení občané došli zpět k požární zbrojnici, kde se mohli občerstvit chlazenými nápoji ze stánku a dobrotami, které napekli členky Svazu žen Kluky. Byl zde také k vidění historický pohřební kočár, který sloužil k dopravě zemřelých na hřbitov.

Posledním bodem programu bylo skvělé vystoupení skupiny žen a dětí, které pod vedením Míši Červenské předvedly několik tanců zumby a sklidily veliký potlesk.
Ani poté se však lidé nerozešli do svých domovů, pro dobrou náladu jim až do 19 hodin hráli dva usměvaví heligonkáři. Obecní úřad Kluky tímto děkuje všem, kdo se na přípravě tohoto velkého dne podíleli.

Jitka Šefránková