„O setkání rodáků jsme přemýšleli už dříve, ale pak jsme si řekli, že nejlepší příležitost bude při dnešní oslavě 800. výročí," uvedla starostka Hana Kašparová. Měla radost, že se setkání a společné zábavy zúčastnilo tolik lidí.

Zájemci si mohli v kulturním domě prohlédnout také výstavy, a to hrejkovického rodáka skvělého fotografa Jana Pikouse, dále historických fotografií obce a ručních prací šikovných místních žen. K vidění byly ale také historické kroniky obce. „Fotografie Jana Pikouse na výstavu přivezli jeho synové Jan a Šimon z Liberce. Oba se také zúčastnili setkání rodáků," doplnila Hana Kašparová.

Přijeli ale i lidé, kteří už tady roky nežijí. „S manželkou jezdíme čtyřikrát do roka do Prahy  a vždycky se sem přijedeme podívat za sestrou do rodného statku. Dnes se mi tu líbily akce pro děti, a i když jsme už velké děti, člověk se na to rád podívá. A hraje tady hezká muzika. Vrací mě do raných dětských let, kdy bývala slyšet z amplionů na vsi," svěřil se hrejkovický rodák Jan Smrt, který přijel s manželkou ze Stuttgartu. V Německu už žijí 48 let. Reagoval na odpolední soutěž mladých hasičů a vystoupení kapely Kovačka.

Na programu bylo také svěcení nových praporů a znaku. „I když jsme převzali rozhodnutí, že můžeme obecní znak a prapor používat, od poslanecké sněmovny – od podvýboru pro heraldiku –  v roce 2011, řekli jsme si, že počkáme na dnešní slavnostní příležitost. Také jsme nechali při příležitosti oslav zhotovit nový prapor pro SDH Hrejkovice," uvedla Hana Kašparová.

Dodala, že se se zastupiteli dohodli na tom, že postupně nechají zhotovit k příležitosti výročí také prapory pro další sbory, které pod Hrejkovice patří – SDH Pechova Lhota, který bude příští rok slavit 125. výročí, a SDH Níkovice.

Sobotní oslavy se zúčastnily všechny jmenované sbory. Soutěžily tu dvě družsva dětí z Hrejkovic,  čtyři družstva mužů – dvě z Hrejkovic, jedno z Pechovy  Lhoty a jedno z Níkovic, tři družstva žen – dvě z Hrejkovic a jedno z Níkovic a jedno družstvo seniorů.

Každý, kdo čekal klasickou soutěž v požárním sportu, byl mile překvapený. „Nechtěli jsme žádné oficiality, ale aby se všichni dobře bavili. Vymysleli jsme si proto vlastní scénář," konstatoval starosta SDH Hrejkovice Roman Blažek.  A povedlo se, recesní soutěže skutečně všechny pobavily. Děti startovaly v pyžámkách rovnou z „postele", ženy v retro šatových zástěrách, šátcích a holínkách a muži přímo od stolu  z „hospody". Dospělí navíc přenášeli na nosítkách strojníka, který po úspěšném zásahu zkolaboval.

K dobré náladě přispělo i občerstvení se skvělou obsluhou a muzika. Nejmenší účastníci se nejvíc vyřádili na skákacím hradě.