Žádost o ručení předložil městu coby svému nejsilnějšímu členu Svazek obcí regionu Písecko (SORP), o jehož investici se jedná. Písečtí už začátkem loňského roku ručení schválili, ale nyní řeší, zda riziko, které na sebe berou, není příliš velké. V případě, že se stavba nedokončí v daném termínu, hrozí, že bude město muset doplatit to, co by jinak šlo z dotace. Na minulém zasedání zastupitelé našli důvody pro i proti. „Jsem rozpolcen, protože nám chybí informace, ale na druhou stranu bychom měli síť cyklostezek podporovat," konstatoval tehdy Tomáš Franců (Jihočeši 2012).

Dnes je podle místostarosty Písku Josefa Knota všechno výrazně jasnější. „Máme hotové výběrové řízení, které vyhrála firma Casta, s níž máme dobré zkušenosti. Zavázala se, že stavbu stihne do konce června, čímž splní podmínky dotace. To pro nás značně snižuje riziko, proto budu navrhovat, abychom to podpořili," komentoval Josef Knot (TOP 09).

Část pozemků, kudy má cyklostezka vést, patří Putimi. „Úsek je využívaný už teď, ale v některých místech není terén moc dobrý. Určitě se tam zvýší ruch, což může být minus z hlediska myslivosti, ale pro cyklisty to bude pozitivum," poznamenal starosta Putimi Petr Matouš. Zároveň se napraví situace, kdy část současné vyjeté cesty vede po soukromých pozemcích.

Otavskou cyklostezku – úsek Kestřany – Putim má dělat firma Casta, která vyhrála výběrové řízení.
náklady vč. DPH - 5,3 mil. Kč
dotace z ROP - 85 %
termín dokončení - 30. června
délka úseku - cca 6 km