Stavební firma Vodní zdroje Ekomonitor začala práce koncem srpna a začátkem října už byla vodárna spuštěna do zkušebního provozu. „Temešvár patří dlouhodobě mezi nejsušší místa Jihočeského kraje. Před dvaceti lety byl na druhém místě, ale už je prvním nejsušším místem. Studny tady vysychají," vysvětlil nutnost investice starosta Jaroslav Hanus.

Vybudovat nový vodojem se podařilo i díky krajské dotaci z Programu rozvoje venkova a krajiny – Podpora výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury. Dotace činí sedmdesát procent uznatelných výdajů, což je téměř 785 tisíc korun včetně DPH. Celkové náklady na vybudování nového vodojemu činily přes 2,96 milionu korun. „V současné době je vodojem ve zkušebním provozu, čekáme na nové rozbory vody a na kolaudační řízení," doplnil místostarosta Milan Svoboda.

Jako zásobník vody tu původně sloužila studna, do které byla voda čerpána ze dvou  vrtů. Ta však byla nevyhovující, protože prosakovala. Voda se z ní v suchém období rychle ztrácela. Za dešťů zase do sebe jímala povrchovou vodu, která nadlimitně zvyšovala obsah dusičnanů.
V loňském abnormálně suchém roce zkomplikovala místním lidem život také havárie jednoho ze dvou vrtů. Podařilo se ji ale rychle vyřešit a zároveň také vybudovat nový vrt. Voda z něj je kvalitní a splňuje hygienické normy. Do obecního vodovodu tu čerpají vodu ze dvou vrtů, které vydají dvacet kubíků za den, i když denní spotřeba vody je tady sedm kubíků.

Výstavbou nového vodojemu se tedy snad definitivně podařilo vyřešit dlouhodobý nedostatek a kvalitu pitné vody pro všechny občany Temešváru. V příštím roce se plánuje projekt a možná i realizace další vrtané studny.