Právě nyní se plně projevuje projekt obnovy zeleně, který nemocnice vloni realizovala a v rámci nějž odstranila nemocné stromy a zároveň vysadila nové porosty. Stromy navíc zdobí nové ptačí budky, které vyrobili žáci druhého ročníku Vyšší odborné školy a Střední lesnické školy Bedřicha Schwarzenberga v Písku.

„Dotace ve výši 640 tisíc korun z evropských fondů prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí nám pomohla pokácet nemocné stromy, které v budoucnu mohly ohrožovat pacienty a návštěvníky nemocnice. Finance nám dále pomohly vysadit novou zeleň nebo ořezat a svázat korunu nynějších stromů. Projektem jsme vyřešili stav rozsáhlého vzrostlého stromového patra v areálu nemocnice o rozloze zhruba šest a půl hektaru a zlepšili jeho celkový stav z hlediska zdravotního, bezpečnostního a estetického. Týkalo se to více než 400 stromů,“ řekl projektový manažer Nemocnice Písek, a. s., Ing. Lukáš Tryml.

ZŠ Svobodná Písek pořádá festival Duhové divadlo.
Na jihu Čech bude od září waldorfské lyceum

V rámci projektu bylo pokáceno 102 nemocných a potenciálně nebezpečných stromů a nově vysazeno 131 dřevin. Ošetřeno bylo 204 stromů. Na vzrostlé stromy nyní personál instaloval ptačí budky. „Budky byly zhotoveny jako součást výuky předmětu lesnická zoologie. Žáci je vyrábějí každoročně současně s probíráním učiva ptáků. Letošní rok jsme se orientovali převážně na tvorbu budek pro běžné druhy sýkor, krutihlavy a netopýry. Každý správný lesník by měl tuto činnost vykonávat, aby umožnil zahnízdění ptactva v lesních porostech, a tím vytvořil podmínky v rámci ochrany lesů pro likvidaci hmyzích škůdců,“ sdělil Ing. František David, učitel lesnické zoologie VOŠ a SLŠ Bedřicha Schwarzenberga v Písku.

Písecké Sborissimo vyrazilo do Jičína.
Písecké Sborissimo vyrazilo do Jičína

Zeleň je nedílnou součástí péče o pacienty i personál Nemocnice Písek. „Dominantou areálu je stoletá lípa malolistá, pojmenovaná po zakladateli písecké nemocnice MUDr. Václavu Šťastném. Vloni pod ní dokonce porodila jedna z pacientek své miminko, když nestihla dorazit na porodnické oddělení,“ řekl ředitel Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan, MBA.

Nemocnice Písek