Nejmladším zastupitelstvem z celého Písecka je to zbelítovské. Věkový průměr je rovných pětatřicet let. „Jsem ráda, že mladí šli do voleb a uspěli. Dělají to pro svoji budoucnost," komentovala zbelítovská starostka Markéta Honzíková, která je ve svých 43 letech nejstarším zastupitelem, nejmladším je šestadvacetiletý Petr Zelený.

Devítičlenné zastupitelstvo Zbelítova je složeno ze tří nováčků. Dnešní pracovní jednání zastupitelstva by mělo naznačit, kdo bude vést obec v následujících čtyřech letech. Markéta Honzíková by ráda funkci starostky obhájila.

Na druhém místě v nejmladších zastupitelstvech se umístila obec Žďár, kde je věkový průměr zvolených zastupitelů 35,29 roku. I tady je nejstarším členem současný starosta Martin Lang, a to v jednačtyřiceti letech. „Generace starších lidí vedla obec dvacet let a postupně to předala mladším. Myslím, že vidí, že to funguje, tak už ani nemají potřebu figurovat ve vedení obce," konstatoval Martin Lang.

Ještě v minulém volebním období byla v zastupitelstvu jedna členka ze starší generace, pro příští čtyři roky už jsou tu všichni pod 41 let. I když to takhle podle starostových slov funguje, i starší obyvatelé v zastupitelstvu mají své plusy. „Občas mi u mladších chybí zkušená rozvážnost. Ti starší na některé věci vzhledem k životním zkušenostem nahlížejí jinak. Mladí jsou dravější, ale všechno dravost nezlomí," míní Martin Lang, který bude v zastupitelstvu páté volební období. Zatím jedno byl starostou.

Bernartice sice nepatří k nejstarším zastupitelstvům, nicméně jedno prvenství mají. Nejstarším zastupitelem Písecka je totiž Jaromír Fuka právě z Bernartic, kterému je sedmdesát sedm let. Motivací jít opět do voleb pro něj bylo to, že se stále cítí platný pro obec. „Rád bych ještě přispíval k rozvoji Bernartic. Sice jsem se tu nenarodil, ale žiji tu asi od roku 1970," řekl Jaromír Fuka, rodák ze Zběšic, které už jsou dneska součástí městyse Bernartice.
Právě jeho by chtěl starosta Pavel Souhrada i nadále za svého zástupce. Jaromír Fuka by také rád ve spolupráci pokračoval. „Místostarostu dělám šestnáct let, po revoluci jsem byl osm let místostarostou, pak osm let zastupitelem a posledních osm let jsem byl opět místostarostou," shrnul Jaromír Fuka.

Nejmladšími zastupitelkami na Písecku jsou jednadvacetileté Michaela Hanusová z Temešváru a Jana Štědronská z Kožlí u Orlíku nad Vltavou.

Nejmladší obce
obec věkový průměr zastupitelů
Zbelítov        35
Žďár          35,29
Přeborov       37,43
Křenovice       37,43
Dolní Novosedly   37,6
Ražice         38,22
Heřmaň        38,57 

Nejstarší obce
obec věkový průměr zastupitelů
Minice       59,89
Vojníkov      59,4
Boudy        56,14
Probulov      55,29
Drhovle       55,22
Ostrovec      54,86
Nevězice       54,43