Ani poslední prázdninový víkend letošní sezonu koupališť nezachrání. Byla průměrná, což potvrzují v Písku, Milevsku i Zvíkovském Podhradí.
Písecká plovárna hlásí minimálně o třicet procent nižší návštěvnost než 
v loňském roce, a to jak na plovárně U sv. Václava, tak na plaveckém stadionu. 
„I přesto, že máme aktuálně nadprůměrné počasí, tak nebude možné tuto ztrátu dohnat," potvrdila tisková mluvčí Městských služeb Písek Lenka Gareisová.
Protože chce provozovatel vyjít vstříc návštěvníkům, kteří si chtějí užít poslední teplé počasí, zkrátil na plaveckém stadionu v Písku plánovanou uzavírku areálu. Tato uzavírka se využívá 
k údržbě a asanaci prostor stadionu včetně bazénových van. „Souběžně s asanací pokračuje od čtvrtka provoz venkovního areálu a po dopuštění vnitřních bazénů bude od soboty v provozu zase celý areál," informovala mluvčí s tím, že „zimní" provoz plánují zahájit od 
1. září.

Ani na milevském koupališti, kde končí sezonu 
v závislosti na počasí koncem září, se z letošního léta neradují. „Návštěvnost vidím tak na padesát procent té loňské. V rekordním roce 2015 přišlo zhruba patnáct tisíc lidí," porovnal Petr Zelenka z městské společnost Spos, která se stará o provoz koupaliště.
Dodal ale, že o úplně nejhorší sezonu v šestileté historii koupaliště nepůjde.

Josef Bárta, starosta Zvíkovského Podhradí, které je od loňska po rekonstrukci koupaliště jeho provozovatelem, se netají tím, že je z počasí nešťastný. Zatímco bylo v loňské tropické sezoně koupaliště přeplněné, letošní Vančurovsky rozmarné léto sem přivedlo lidí spíš poskrovnu. „Lidé přicházejí, jen když je sluníčko. Dopoledne ale dlouhodobě nechodí skoro nikdo. V sobotu tu bylo kolem 250 lidí, ale třeba ve středu odpoledne kolem dvaceti," uvedl Josef Bárta. Dodal, že letos byly v srpnu jen dvě tropické noci, zatímco loni jich bylo osmnáct. Letošní provoz se v obecním rozpočtu nemile projeví. „Přesnější údaje budeme mít až na konci září, ale už teď to vypadá, že vyděláme sotva na provozní náklady. Ročně splácíme 300 tisíc korun úvěr, který jsme si vzali na rekonstrukci koupaliště, a tolik peněz jsme letos ani nevydělali," vysvětlil Josef Bárta.

Jediné, na čem se dá podle něj trochu ušetřit, jsou mzdy personálu. Proto mají 
s pracovníky uzavřenou smlouvu na dohodu o provedení práce a fungují podle potřeby na zavolání. Jsou dny, kdy se vůbec nevyplatí, aby chodili do práce. „Někdy jsem tady sám a prodávám i v kiosku, někdy tu pomáhá i paní matrikářka," dodal starosta.

Přesto ale počítají s tím, že budou mít otevřeno do konce září. „Ohledně teploty vody ve velkém bazénu bude záležet na počasí, za jeden den se v něm voda neohřeje. Teď je tam voda 23°C. V malém bazénu je voda teplá kolem 25-26°C, protože je vyhřívaný solárními panely," dodal Josef Bárta. Na rozdíl od loňska je podle něj ale větší zájem 
o víceúčelové hřiště. Nohejbalové turnaje tu mají už nahlášené i na září.