Nebezpečnou munici pod historickým mostem v Nerestcích ani v jeho patách pyrotechnici nenašli. Jeho rekonstrukce mohla naplno začít. „Byl tu nařízený pyrotechnický průzkum na dně řeky, ale i v mostní konstrukci. Protože když končila II. světová válka, setkávala se tu vojska a tady na kopci měl být lazaret. A jak vojska ustupovala, vojáci házeli zbraně z mostu do vody," vysvětlil Martin Tůma.

Dodal, že před pěti lety tu byl pyrotechnický průzkum před úpravou koryta řeky a našly se tam dělostřelecké granáty a munice. Tentokrát to byly ale jen náboje, části zbraně, ale nic, co by někoho ohrožovalo. „Pyrotechnici také zkontrolovali trhací zařízení, které se ve starých mostech dělalo z obranných důvodů. Vytvořila se kapsa, která byla uzavřená betonovým špuntem pro případ, aby se dal v době nebezpečí most rychle odstřelit. V patách pilířů jsou tři otvory z každé strany pro totální zničení," vysvětlil Martin Tůma.

Nerestecký most je sice mimo hlavní trasy, ale je kulturní památkou. Jeho historie sahá do roku 1816. Snem starosty Nerestců Vladimíra Macouna a dalších příznivců historie je vrátit na něj osm kopií soch svatých, které jsou z čimelické sochařské hutě Hamerů. Jejich originály jsou zatím v depozitáři v Čimelicích.

ali pracovníci českobudějovické společnosti Edikt v květnu. „Most pochází z roku 1816, proto musíme každý krok konzultovat s památkáři," uvedl stavbyvedoucí společnosti Edikt Martin Tůma. Problém měli i se svodidly. „Protože staré kamenné patníky, které chtěli památkáři zachovat, tady z hlediska legislativy komunikací nechat nemůžeme, dohodli jsme se na kompromisním řešení, která se dělají například v lesoparcích a exponovanějších místech. Nosná část svodidla bude ocelová a bude schovaná v dřevěných kulatinách, takže to bude na pohled působit jen jako dřevěné," vysvětlil Martin Tůma.
S rekonstrukcí mostu začali úplně odspodu. „Udělali jsme injektáž podloží mostu a začali jsme se dostávat do jeho konstrukce, abychom zjistili, v jakém je stavu a mohli navrhnout s projektantem a památkáři, jak budeme pokračovat. Současně jsme začali podskružovat pod mostem, protože se budeme dostávat do náspu nad klenby, které budeme nadlehčovat. Proto tam teď stavíme nosnou konstrukci, která klenby podrží po dobu jejich obnažení," upřesnil Martin Tůma. Dodal, že se jedná o přípravné práce, protože do budoucna se bude měnit nosná část mostu. A to tím, že nad kamenné klenby udělají železobetonové desky, které převezmou nosnou funkci za kámen, který zůstane jen jako skořápka, aby se zachovala kulturní památka.

A jak bude most vypadat po rekonstrukci? „Nejdřív si všichni mysleli, že byl vzhled mostu kamenný a omítky se dodávaly postupem času při opravách a podobně. Ale nakonec se našla fotka z 20. let minulého století, kdy byl most celý v omítce. Takže se snažíme s památkáři dát dohromady budoucí vzhled. Zatím to vypadá, že to bude kombinace, kdy zůstanou pohledové kamenné žulové desky a boky budou zatřené do trsových malt tak, aby v nich byly prokopírované kameny," upřesnil Martin Tůma.

U Čimelic má také na starosti další historický most z roku 1868, a to za odbočkou na Orlík nad Vltavou. ten je ale mnohem menší. „Tam je to obdobné, ale rekonstrukci každého mostu navrhl jiný projektant a každý přišel s jiným řešením budoucí nosné konstrukce. U Čimelic budeme dělat železobetonovou klenbu přímo po klenbách, nad nimi bude násyp a zpevněná cesta," doplnil Martin Tůma. Zatímco je na Neresteckém mostě základní kámen s datací vložený do římsy, u Čimelic ho pracovníci našli v korytě řeky. Nikdo si zatím není jistý, zda skutečně pochází z mostu, ale je na něm rok 1868, podle kterého je to podle Martina Tůmy možné. Čimelický starosta Vladimír Bouček zmíněný kámen uschoval na obecním úřadě. Podle Martina Tůmy pak kámen umístí při dokončení stavby v okolí mostu.

Uzavírka
Nerestecký most je uzavřený od května do 23. října. Do částí Nerestců se ale dostanou lidé bez problémů. Důležitou úlohu bude mít v době výstavby dalšího úseku dálnice z Písku na Prahu, kdy na něj bude směrován provoz.