Zastupitelé města schválili navýšení z pěti set korun na šest set korun na svém čtvrtečním zasedání. Částka je za osobu a kalendářní rok nebo za byt či dům, kde není nikdo trvale hlášen.

Starosta Zdeněk Bárta by se nebránil ani vyšší částce. „Já bych navrhoval i víc, ale rada města odsouhlasila poplatek ve výši šesti set korun," uvedl. Naopak se z řad zastupitelů ozval i návrh na 550 korun. Nakonec však jednoznačně prošlo stokorunové navýšení oproti letošnímu roku.

Podle vyhlášky platí poplatek za odpady osoby s trvalým pobytem v obci a nově také cizinci s trvalým nebo přechodným pobytem.

„Bohužel je to tak, že máme ve městě okolo sto padesáti lidí, kteří tu produkují odpad, ale nikdy nezaplatili ani korunu," konstatoval starosta s tím, že na druhou stranu jsou i lidé, kteří mají v Mirovicích trvalé bydliště, platí, ale téměř tu nejsou. Jedná se například o studenty.

Povinnost platit za odpady má též vlastník bytu či domu, kde nemá nikdo hlášen trvalý pobyt. „Vlastník bude platit šest set korun za objekt, ať tam bude bydlet jeden nebo deset lidí, to tak zkrátka je," řekl Zdeněk Bárta. Právě nad tím se zastupitelé asi nejvíc pozastavovali.

Osvobození a úlevy od poplatku mají pouze osoby, které se minimálně deset měsíců v roce nepřetržitě zdržují mimo město.