Klášterem prošlo téměř 2800 platících návštěvníků. Taková je bilance letošní návštěvní sezony v národní kulturní památce a nejstarším klášteru na jihu Čech – toho premonstrátského v Milevsku.

Zájem potěšil i hlavní průvodkyni Olgu Černou (na snímku). „Je to proti loňskému roku asi o dvě stě lidí více. Těší nás to a doufáme, že tento trend bude v příštích letech pokračovat," řekla Olga Černá.

V milevském klášteře nabízejí turistům dva okruhy. Jeden je věnovaný životu premonstrátů a druhý sakrálním stavbám. Větší zájem je trvale o druhý jmenovaný okruh.

Podle Olgy Černé je to pochopitelné. „Románská bazilika Navštívení Panny Marie i kostel sv. Jiljí s krásnou klenbou milevského typu jsou unikáty, které si málokterý z návštěvníků nechá ujít," podotkla. Okruh zaměřený na premonstráty volí návštěvníci, kteří se chtějí dozvědět něco víc o dnešním životě v klášteře, prohlédnout si novou expozici v prelatuře a barokní knihovnu. „Často si ho také vybírají rodiny s menšími dětmi, pro které jsou zařízené „pokojíčky" zajímavější. Asi třetina návštěvníků měla zájem o prohlídku obou okruhů," dodala Olga Černá.

I když oficiální návštěvní sezona skončila v klášteře v říjnu, zájemce tu neodmítnou, jak připomíná hlavní průvodkyně, ani nyní. „Jen je potřeba prohlídku domluvit předem telefonicky nebo mailem, kontakty najdete na webu kláštera," vzkázala.

V klášteře se už připravují na adventní období. To nabídne nejen koncerty, ale také novou výstavu v budově barokní prelatury. 

Pozvánky
V sobotu 10. prosince po 17. hodině zahájí v barokní prelatuře výstavu obrazů Sylvie Šindelářové, výtvarnice žijící v Lašovicích. Nazvala ji Barevně spolu a na vernisáž pozvala vynikající hudebníky, manžele Irenu a Vojtěcha Havlovy. Jejich koncert začne mezi vystavenými obrazy v 17.30 hodin. Výstava bude otevřená v neděli 11. a 18. prosince po mši svaté, od 10 do 11.30 hodin, a před adventním koncertem 18. prosince od 15 hodin, jindy po dohodě. 

V klášteře chystají koncerty na druhou a čtvrtou neděli adventní. Dorota Lukášová a děti ze ZUŠ Milevsko vystoupí 4. prosince od 16 hodin, manželé Lukášovi 18. prosince, také od 16 hodin. Oba koncerty se konají v Latinské škole. O druhé neděli adventní, během níž se od 9 do 17 hodin koná jarmark v Milevském muzeu, bude otevřený klášterní obchůdek, kde je možné si vybrat originální vánoční dárek. 
V pátek 23. prosince v 18 hodin bude v kostele sv. Bartoloměje koncert Milevského smíšeného sboru, na sv. Štěpána 26. prosince od 16 hodin zazní v klášterní bazilice Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby v podání sboru z Mirovic.